latinica  ћирилица
04/10/2019 |  09:57 ⇒ 13:18 | Аутор: СРНА

Звиздић, Мектић и Шаровић траже да федерална полиција чува границу у Српској

Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић и министри безбједности Драган Мектић и спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић ултимативно су затражили од директора Граничне полиције БиХ Зорана Галића да допусти Федералној полицији да са припадницима Граничне полиције врши контролу источне границе у Републици Српској, објавила је АТВ.

На састанку јуче у Сарајеву, којем су, осим представника агенција за провођење закона на нивоу БиХ, присуствовали Звиздић, Мектић и Шаровић, вршен је жесток притисак на Галића да почне са примјеном правилника који је лично донио Мектић, а који предвиђа упућивање представника других полицијских агенција у БиХ у одбрану источне границе БиХ као испомоћ Граничној полицији БиХ, наводи ова телевизија.

Српски министри, уз подршку Звиздића, тражили су од Галића да омогући Федералној полицији да на територији Српске може радити све што је надлежност Полиције Републике Српске и нису презали ни од уцјена, истиче АТВ, позивајући се на добро обавијештени извор.

АТВ наводи да директор Граничне полиције није подлегао притиску, уз оштар одговор да неће урадити то што од њега траже, јер је противуставно и противзаконито.

Према ријечима истог извора, састанак је био веома тежак и мучан, праћен тешким ријечима и већина би подлегла притиску, али Галић, који је полицајац са дугогодишњом професионалном каријером, "није се дао омести да постави све учеснике на своје мјесто".

Након повлачења припадника Агенције за истраге и заштиту са границе, посебна тема била је Жандармерија МУП-а Републике Српске која је ангажована на граници БиХ према Србији, која заговорницима уласка федералне полиције на територију Српске представља трн у оку, наводи АТВ.

Повезане вијести:

Жупљанин: Ангажман Федералне полиције на територији Српске - незаконит

Васић: Нови чин Мектићеве и Шаровићеве издаје интереса Српске

Галић: Припадници Сипе два мјесеца не могу асистирати на источној граници