latinica  ћирилица
05/10/2019 |  12:18 ⇒ 13:30 | Аутор: СРНА

БиХ да остане војно неутрална, наметање рјешење води у конфликт

Директор Евроазијског безбједносног форума из Београда Митар Ковач сматра да би БиХ требало да остане војно неутрална, јер Република Српска преферира односе са Руском Федерацијом, а Федерација БиХ са НАТО-ом.
Конференција "Акциони план за чланство/МАП" - Фото: РТРС
Конференција "Акциони план за чланство/МАП"Фото: РТРС

- Ако имамо реалност у којој Република Српска преферира односе са Руском Федерацијом, а ФБиХ са НАТО-ом, онда би логичан излаз из овог проблема био да се БиХ опредијели да не нагиње ни једној ни другој страни, да не привлачи као магнет велике силе да укрштају копља на њеној територији - објаснио је Ковач.

Он је пред почетак научно-стручне конференције "Акциони план за чланство/МАП" рекао новинарима у Бањалуци да је ова тема наметнута на дневни ред БиХ као једна од стратешки кључних тема, иако не би требало да буде, поготово јер нема сагласности између Републике Српске и ФБиХ.

Ковач је изразио увјерење да ће политичка елита сва три народа и оба ентитета доћи до рјешења да БиХ остане војно неутрална, јер, како је навео, свако наметање рјешење било ком народу води у конфликт и друге посљедице које могу утицати на живот и безбједност грађана.

Професор Правног факултета Универзитета у Бањалуци Миле Дмичић рекао је да питање чланства у НАТО тражи пуну сагласност представника два ентитета и три народа у БиХ, те да међународна заједница не би требало да преферира само једну страну.

- У Српској постоји страх од дискриминације, прегласавања или преферирања међународне заједнице само једне стране, у овом случају бошњачке - оцијенио је Дмичић.

Он сматра важним за БиХ да се у активностима у вези са МАП-ом нагласи да се свако рјешење о евентуалном придруживању НАТО-у заснива на пуном консензусу свих релеватних фактора.

Дмичић је рекао да чланство у НАТО није услова за приближавање БиХ ЕУ нити рјешавање било ког другог питања у политичкој јавности БиХ, те да због МАП-а нико нема право да блокира примјену политички изражене воље бурача на изборима.

Професор Факулета политичких наука у Сарајеву Селмо Цикотић сматра да је мудрост политика у БиХ да се пронађу рјешења која ће истовремено, са приближним степеном сатисфакције или фрустрације, одговарати свим грађанима БиХ.

- Интерес БиХ да уђе у НАТО посматрамо у контексту модерне логике, да се снага државе мјери степененом њене интегрисаности у међународни, свеукупни систем и да будемо дио породице прогресивних, демократских народа - рекао је Цикотић.

Он је додао да НАТО нема интерес од уласка БиХ, од које ништа не тражи, али да ће сносити одговорност ако изабере да остане "усамљено острво", на маргини свих свјетских процесних догађаја.

Научно-стручну конференцију у Бањлуци "Акциони план за чланство" организује Удружење "Центар за лобирање".