latinica  ћирилица
06/10/2019 |  18:04 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Српски народ опстао захваљујући светосавском завјету

У манастиру Жича почела је централна прослава обиљежавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве. Свету архијерејску литургију служио је патријарх српски Иринеј. Овај манастир одабран је за почетак централне прославе, јер је након добијања аутокефалности 1219. године Жича била сједиште српске архиепископије и првог архиепископа Светог Саве.

Захваљујући завјету Светога Саве који нам је оставио 1219. године када је издејствовао аутокефалност Српске православне цркве, српски народ је успио да преживи и побиједи искушења и невоља које су га пратиле а, како видимо, и данас прате наш народ, поручио је патријарх Иринеј.

У обраћању окупљенима, патријарх Иринеј је навео да је Црква водила бригу и апостолску мисију у народу, ширила ријеч и истину Божју и градила светиње.

- Толико имамо светитеља из тог времена. Имамо такође државу која је радила свој посао и то је била свјетла хармонија цркве и државе, која је красила читаву нашу историју до наших дана - истакао је патријарх Иринеј.

Српски народ уз помоћ тог завјета преживио је вишевјековно ропство под Османлијама, албанску Голготу и страховити покољ становништва у Првом свјетском рату, злочине окупатора и њихових савезника у Другом свјетском рату, поручено је данас на обиљежавању јубилеја.

- Остали смо и даље неко ко носи тај дар и остали народ који је привржен цркви, и ако Бог да наставићемо стопама Светога Саве - каже ђакон Стефан Милошевски, Жичка епархија.

Епископ Диселдорфа и цијеле Њемачке Григорије рекао је за Спутњик да је манастир Жича нешто што Србе увијек враћа у љепоту православља, српске архитектуре и онога што су некад били, што су могли бити, односно какви би требало да буду.

- Требали бисмо да будемо као овај манастир, складни, лијепи, пријатни, отмени и оно изнад свега, вјерни нашој правој вјери коју нам је овдје оставио Свети Сава и Светом Сави - рекао је епископ Григорије.

У понедјељак ће обиљежавање бити настављено на Косову, посјетом манастирима Дечани и Пећка патријаршија, гдје ће 8. октобра бити служена света литургија.

Истог дана у Београду, у Центру "Сава", биће одржана свечана академија, када ће предсједник Србије Александар Вучић бити одликован Орденом Светог Саве. Свечаној академији најављено је присуство и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Повезане вијести:

Сваки Србин да се радује што му је отаџбина света земља