latinica  ћирилица
07/10/2019 |  10:53 ⇒ 12:40 | Аутор: СРНА

Одлука Уставног суда очекивана, није ни било основа за поступак

Одлука Уставног суда БиХ да је члан 9 став 7 Закона о превозу у друмском саобраћају Републике Српске у складу са Уставом је очекивана јер су овај закон и подзаконски акти произашли из њега усклађени са Законом о међународном и међуентитском друмском превозу БиХ и са прописима ЕУ, истакли су у Министарству саобраћаја и веза Српске.
Министарство финансија Републике Српске - Фото: илустрација
Министарство финансија Републике СрпскеФото: илустрација

У овом министарству су подсјетили да су и раније истицали да не виде основ за покретање поступка пред Уставним судом БиХ.

- Законом о превозу у друмском саобраћају Републике Српске уређује се друмски превоз на подручју Српске и он је усклађен са Уставом, јер је друмски превоз на подручју ентитета у искључивој надлежности ентитета. Законом је уређен приступ тржишту и професионално оспособљавање возача и у потпуности је усклађен са прописима ЕУ, што представља и једну од наших обавеза - рекли су Срни у Министарству саобраћаја и веза.

Прописима који су на снази, како су навели, омогућене су и знатне олакшице у пословању домаћих превозника.

- Надамо се да ће, узимајући у обзир наведену одлуку Уставног суда, али и то да смо када је ова област у питању више од деценију испред Федерације БиХ, Република Српска послужити као примјер како треба унаприједити и уредити ову област -истакли су у Министарству саобраћаја и веза.

Уставни суд БиХ је 4. октобра донио одлуку у вези са захтјевом 15 чланова Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за оцјену уставности одредбе члана 9 став 7 Закона о превозу у друмском саобраћају Републике Српске.

Судије су утврдиле да је наведена одредба у складу са Уставом и оцијениле да она има значење да лиценце које на основу Закона о међународном и међуентитетском друмском саобраћају БиХ издаје Министарство комуникација и транспорта у Савјету министара замјењују лиценце које издаје Министарство саобраћаја и веза Српске на основу Закона о превозу у друмском саобраћају Републике Српске.