latinica  ћирилица
07/10/2019 |  16:06 ⇒ 19:36 | Аутор: РТС

Вучић са Ердоганом: Политички односи са Турском можда и најбољи у модерној историји (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да су, захваљујући предсједнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану, политички односи са Турском изузетно добри и да је успостављено повјерење између двије земље. Ердоган је поручио да је са предсједником Вучићем договорио двије милијарде долара робне размјене као краткорочан циљ и пет милијарди као дугорочан циљ.

Александар Вучић је на конференцији за медије са предсједником Турске рекао да су политички односи двије земље изузетно добри.

- Захваљујући залагању Ердогана и последњих иступа у Србији, успостављено је повјерење две земље, зато данас градимо можда и најбоље односе у савременој историји. То значи да то радимо у интересу и једног и другог народа - истакао је предсједник Србије на конференцији са Ердоганом, који је у посјети Србији.

Са Турском желимо да градимо само мир и најбоље односе, рекао је Вучић истовремено подсјећајући на ријечи убијеног краља Александра Карађорђевића.

Предсједник Србије је изразио задовољство због посјете Ердогана и поручио да се нада ће турски предсједник чешће долазити у Србију.

- Сваки долазак Ердогана додатно подстакне развој односа, драматично повећа трговинску размјену, културну размјену, долази до повећања броја туриста и неупоредиво боље сарадње - истакао је Вучић.

"Трговинска размјена увећана за 13 одсто" 

Када је ријеч о економској сарадњи двије земље, предсједник је рекао она значајно напредује.

- Посљедњи пут кад смо се обратили, трговинска размјена је била око 800 милиона евра, и рекли смо да је циљ милијарда. Већ крајем 2018. била је милијарду и 200 милиона евра. А ове године за првих осам месеци већа је за 13 одсто него прошле године. То говори како драматично иду односи - истакао је Вучић.

И српски увоз и извоз се, каже, повећавају.

- У поређењу са прије 10 година, извоз је увећан за седам пута. То говори шта смо све урадили, наравно и да је увоз повећан вишеструко и он данас износи преко 750 милиона евра - додао је он.

Захвалио је турској страни што је омогућила извоз говеђег меса у Турску што, каже, омогућава заустављање даљег пада сточарске производње.

Ердоган: Плодни разговори, потисано девет споразума

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган истакао је да су имали плодне разговоре, као и да су доказ тога споразуми потписани између двије делегације.

Нагласио је да су ти споразуми даље ојачали сарадњу Србије и Турске.

Рекао је да ће се данас састати и са привредницима које све више улажу у Србију, као и да ће током његове посјете отворити шест фабрика и положити камен темељац за једну фабрику.

Нагласио је да је на снази споразум о слободној трговини.

- Са предсједником Вучићем сам договорио двије милијарде долара робне размјене као краткорочан циљ и пет милијарди као дугорочан циљ - додао је Ердоган.

Турски предсједник је изразио задовољство што је у посјети Србији послије двије године и то на 140. годишњицу од успостављања дипломатских односа двије државе. 

"Турска наставља да игра контруктивну улогу у стабилности Балкана"

Турска ће наставити да игра конструктивну улогу у стабилности и добробити Балкана, рекао је турски предсједник.

- Ми подржавамо евроатлански смјер региона и ми покушавамо да помогнемо земљама региона да постојеће проблеме оставе за собом и да даље прошире свој дијалог и сарадњу - рекао је Ердоган.

Због тога истиче и важност сутрашњег трилатералног састанка Србије, БиХ и Турске, који већ дуго није одржан.

Навео је да ће поставити камен темељац на дионици Сремска Рача–Кузмин ауто-пута Београд-Сарајево и да ће то бити "нови мост мира који ће повезивати срца у региону".

- То ће пренијети значајну поруку за цијели регион - додао је Ердоган.

"Захвалност јер Турска показује пажњу Западном Балкану" 

Предсједник Србије Александар Вучић је истакао да је од посебног значаја сутрашња трилатерала са предсједником Турске и представницима БиХ, јер то има огроман утицај и значај посебно у тренуцима када је све, каже, прилично трусно и када једна искра може да направи много проблема у реигиону.

- За нас је од изузетног значаја што са Турском можемо да разговарамо са БиХ. Постоје предлози да направимо следеће године квадрилатералу, да додамо Руску Федерацију. Мислим да је могуће да и то одржимо - објасио је предсједник Србије.

Подсјетио је да је посљедњи пут када је Ердоган био у Србији, када су заједно посјетили Нови Пазар, турски предсједник дочекан овацијама, док су њега само Срби поздравили аплаузом.

- На почетку нисам добио аплауз Бошњака, али када сам говорио о томе шта радимо заједно и обећао да ћемо да изградимо све, добили смо аплауз. Људе не занимају сукоби, неће да се тако нешто понови, већ хоће да живе у миру и да имају другачију будућност. Зато сам захвалан Турској и предсједнику Ердогану - рекао је Вучић.

Изразио је захвалност што Турска показује колико јој је значајан западни Балкан и што посвећује нашем региону толику пажњу.