latinica  ћирилица
07/10/2019 |  18:51 ⇒ 20:14 | Аутор: sputniknews.com

Трамп запријетио Турској: Уништићемо вам привреду

Предсједник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп запријетио је да ће уништити турску економију, уколико буде сматрао да је прешла мјеру у Сирији.
Доналд Трамп  (Фото:AP Photo / Mark J. Terrill) -
Доналд Трамп (Фото:AP Photo / Mark J. Terrill)

- Ако Турска уради нешто што ја, својом великом и неупоредивом мудрошћу, сматрам да прелази границе, тотално ћу уништити и избрисати економију Турске (и раније сам то учинио!) - написао је амерички предсједник на свом налогу на Твитеру.

Према његовим ријечима, Турска, Европа и друге земље "требало би да пазе на заробљене борце ДАЕШ-а и њихове породице".

- Сједињене Америчке Државе су учиниле много више него што је ико очекивао, укључујући и то да су 100 одсто поразиле калифат Исламске државе. Сада је време да и други у региону, од којих неки имају велике могућности, штите своју територију - додао је амерички предсједник.

Вашингтон је раније саопштио да америчка војска неће учествовати у војној операцији Турске на сјеверу Сирије. У саопштењу Бијеле куће, објављеном након телефонског разговора америчког предсједника Доналда Трампа и његовог турског колеге Реџепа Тајипа Ердогана, наводило се да ће сада Турска бити одговорна за све борце ДАЕШ-а заробљене у посљедње двије године, након што су Сједињене Америчке Државе поразиле терористичку групу у Сирији.

Ердоган је рекао да би одлука о турској операцији на сјеверу Сирије источно од Еуфрата могла бити донесена наредних дана. Он је додао да ће циљ операције бити чишћење сиријске границе са Турском од снага самоодбране сиријских Курда, стварање зоне безбједности и смештај сиријских избјеглица које се налазе у Турској.