latinica  ћирилица
07/10/2019 |  20:38 ⇒ 21:56 | Аутор: РТРС

НСРС: Размотрен Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом који се доноси ради његовог додатног усаглашавања са новим рјешењима европског законодавства, с циљем даљег подстицања одрживог управљања отпадом.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је у завршној ријечи у Народној скупштини да ће ресорно министарство и локалне заједнице након усвајања овог закона моћи лакше да аплицирају када је ријеч о иностраним средствима и пројектима у вези са управљањем отпадом.

Она је захвалила посланицима на квалитетним расправама, поручујући да се само тако може доћи до квалитетног приједлога закона.

Голићева је поновила да се овим законом прописују додатне дужности јединица локалне самоуправе и наглашавају њихове улоге у систему управљања отпадом.

- Такође, уколико дође до настанка опасности по здравље људи и животну средину усљед поступања са отпадом непознатог лица, јединице локалне самоуправе обавезне су да предузму хитне мјере ради заштите људи и животне средине, односно да санирају насталу штету, а имају и право на накнаду трошкова санације настале штете од одговорног лица - појаснила је Голићева.

У образложењу овог акта је наведено да се њиме прецизирају обавезе произвођача производа који је обавезан да у највећој могућој мјери уводи и користи повратну амбалажу која смањује оптерећивање животне средине отпадом, те се детаљније уређују одредбе које се тичу поступања са отпадом приликом његовог транспорта.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је током раније посланичке расправе да је овај нацрт закона храбро и квалитетно рјешење, те да треба истрајати на томе да се отпад што више организовано прикупља и да сви који спадају у категорију великих загађивача природне средине плаћају накнаде.

Он је истакао да треба утицати и на то да се смањи загађивање околине пластичним кесама.

Посланик СДС-а Зоран Видић рекао је да је измјене овог акта требало да прате измјене Закона о буџетском систему.

- Треба појачати финансирање локалних заједница с циљем рјешавања проблема са отпадом - рекао је Видић.

Потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић закључио је рад за вечерас и најавио да ће сутра у наставку сједнице бити разматран Приједлог стратегије развоја предузетништва жена Републике Српске за период 2019-2023. године.

Посланици су данас у поподневним часовима размотрили Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити и поступању са дјецом и малољетницим и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о штрајку. 

Посланици ће разматрати и Приједлог стратегије за унапређивање положаја старијих лица у Републици Српској од 2019. до 2028. године и Нацрт стратегије развоја електронске управе Републике Српске за период 2019-2022. године.

Наставак сједнице је заказан за 10.00 часова, а пренос је на РТРС плус.