latinica  ћирилица
09/10/2019 |  12:40 | Аутор: СРНА

Ђурић: Приштина мора наглавачке да лети из УЕФА И ФИФА

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић оцијенио је да послије забране фудбалског меча између "Трепче" и "Црвене звезде", који је данас требало да буде одигран у Звечану, Приштина мора наглавачке да лети из Уефе и Фифе, гдје јој никада и није било мјесто.
Марко Ђурић - Фото: РТС
Марко ЂурићФото: РТС

- Ово је још један доказ настојања Приштине да се Србија на сваки, па и на симболичан начин, истисне са Косова и Метохије, иако је утакмица за циљ имала промоцију спорта, а не било какву политичку поруку - навео је Ђурић.

Он је истакао да је утакмица између домаћина Трепче из Звечана и београдске Црвене звезде требало да буде одиграна у складу са пропозицијама Уефе и Фифе, тако да је Приштина овим агресивним политичким актом ударила и на темеље европског и свјетског спорта и вредности мира и сарадње које он промовише, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

- О овом антицивилизацијском и антиевропском потезу Приштине биће обавијештене све надлежне међународне инстанце, како би читава међународна заједница још једном имала прилику да види да је самопроглашено Косово црна тачка и острво неуређености и хаоса на европској мапи - рекао је Ђурић.

Он је подсјетио да је самовољом и противправним одлукама Приштине, супротно свим споразумима о слободи кретања и савременим цивилизацијским вриједностима, у протеклом времену забрањен улазак на Косову и Метохију и политичким званичницима из Србије, а ово није ни први пут да се спортистима онемогућује долазак у српску јужну покрајину.

- Настојањем да инсталирају гвоздену завјесу између централне Србије и наше јужне покрајине, Приштина бира пут самоизолације, као што су Албанци то чинили толико пута у историји, али српски народ се не опасује зидовима и жели да егзистира у отвореном друштву, онако како се у савременој Европи данас живи - каже Ђурић.

Утакмица Трепче и Црвене звезде, која је требало да буде одиграна у Житковцу на Косову и Метохији, дефинитивно је одгођена, након што су фудбалери Црвене звезде спријечени да уђу на Косово и Метохију.

Црвено-бијели су се вратили за Београд са граничног прелаза Јариње, а меч са Трепчом помјерен је за четвртак, 10. октобра, и вјероватно ће бити одигран у Спортском центру ФСС у Старој Пазови.