latinica  ћирилица
09/10/2019 |  12:46 | Аутор: СРНА

Вулин: Безбједносни изазов је и угрожавање Срба ван Србије

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да је, уз покушај стварања такозване велике Албаније, највећи безбједносни изазов и угрожавање безбједности Срба који живе ван матице, као што су покушаји мијењања Дејтонског споразума и укидања Републике Спрске, те негирање јасеновчаког геноцида.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

- Највећи безбедносни изазов, уз покушај стварања велике Албаније, јесте идеологија по којој Срби треба да живе само у Србији, а тамо гдје живе ван Србије да се сведу на демографску и политичку мањину - рекао је Вулин на Конференцији о националној безбједности Србије, на којој учествује и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

Вулин се оштро успротивио негирању могућности да Срби који живе ван Србије имају чврсту везу са матицом, указавши да је то дозвољено свим другим народима.

Вулин је потврдио војну неутралност Србије, наводећи да је то најбоље за Србију исто као што је и сарадња у оквиру Програма Партнерство за мир са НАТО-ом или посматрачки статус у ОДКБ-у, коју предводи Русија.

Претходно је, отварајући скуп, министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао да је полиција Србије гарант безбједности на овом тлу, али и пожељан међународни партнер.

Он је навео да је од почетка ове године полиција заплијенила на тлу Србије 5,4 тона наркотика, те да је задала одлучан ударац нарко-мафији и другима.

- Потрудили смо се да та врста прљавог новца не дође у Србију. Одлучни смо да ниједно дијете у Србији не буде мета или жртва нарко-криминалаца - истакао је Стефановић.

Он је рекао да је од почетка године процесуирано 19 криминалних група и ухапшено 110 припадника тих група.

- Ниједан безбједносни изазов није ограничен на један простор, већ може да утиче и регионално и глобално - рекао је Стефановић и навео да нарочито мање земље попут Србије морају да воде рачуна о трендовима и прате глобална дешавања како би на прави начин реаговале на одређене појаве које могу да угрозе безбједност.

Он је истакао да је српска полиција успјела да осигура да грађани не осјете притисак мигрантске кризе, да не морају да размишљају о безбједности и да све терете потенцијалног тероризма на леђима носе органи безбједности.

Стефановић је рекао да борба против корупције доказује да је Србија опредијељена за поштовање владавине права.

Он је подсјетио да је српска полиција била и партнер међународних полиција у борби против нарко-криминала и навео да је у тим заједничким акцијама заплијењено 1,8 тона кокаина, 140 килограма марихуане, 1,4 килограма хероина и више илегалних лабораторија, као и да је ухапшено 60 особа.

Према његовим ријечима, веома је значајно то што је српска полиција у посљедњих пет година један од најпожељнијих партнера у Интерполу.

Говорећи о предстојећој Скупштини Интерпола у Чилеу, гдје ће учествовати приштинска делегација као посматрачи, Стефановић је рекао да ће тада сигурно бити и покушаја приштинских институција да постану члан те организације.

Конференцију о националној безбједности Србије организује удружење Национална авангарда.