latinica  ћирилица
09/10/2019 |  14:07 ⇒ 16:21 | Аутор: СРНА

МУП Српске није обавијештен о повратку џихадиста у БиХ

Министарство унутрашњих послова Републике Српске није обавијештено да постоји намјера да девет бивших припадника Исламске државе, који су се борили за ову терористичку организацију, наредних дана буде депортовано из Сирије у БиХ, изјавио је министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач.
Драган Лукач - Фото: СРНА
Драган ЛукачФото: СРНА

- Мислим да је то питање за Министарство безбједности БиХ и да они морају да се о том питању изјасне, да знамо тачно о чему је ријеч - рекао је Лукач у Београду, гдје учествује на конференцији о националној безбједности Србије.

Он је подсјетио да је МУП Републике Српске предлагао да се мора прво утврдити да ли су то стварно држављани БиХ, јер је познато да су многа лица отишла под лажним идентитетима и да су тамо такође под лажним идентитетима.

- Да не враћамо у БиХ некога ко није стварно држављанин БиХ. Мислим да је те податке неопходно утврдити. Видјећемо шта ће Министарство безбједности БиХ да предузме по том питању - рекао је Лукач.

Он сматра да се овом питању мора веома озбиљно приступити, да се не може само тако ад хок ријешити та ситуација и да се доведу у БиХ људи који су освједочени терористи, јер су се налазили и заробљени су управо у борбама као активни учесници терористичких организација.

- Сам њихов долазак у БиХ не може да буде, а да није припремљено мјесто за њихов смјештај које мора да буде максимално обезбијеђено, али свакако и да буду процесуирани за све што су радили као припадници терористичких организација у тим земљама - рекао је Лукач.

Он је додао да је познато да је много више џихад-ратника који су из БиХ отишли у Сирију и Ирак.

- Многи од њих су већ заробљени и налазе се у разним камповима у Сирији, углавном под америчком контролом. Постоје тенденције да они буду изручени БиХ - рекао је Лукач.

Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић потврдио је да ће ускоро из Сирије у БиХ бити депортовано девет бивших припадника Исламске државе који су се борили за ову терористичку организацију.

Према писању сарајевског Аваза, за шесторицом од њих расписана је црвена Интерполова потјерница.

Међу њима су Хамза Лабиди, Сенад Касуповић, Јасмин Кесеровић, Емир Алишић, а незванично, требало би да буде изручен и Армин Абдулах Чурт.

Повезане вијести:

Улазак у БиХ припадника ИД - озбиљна безбједносна пријетња