latinica  ћирилица
09/10/2019 |  16:06 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Лукач: Повратници са страних ратишта опасност по регион

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач упозорио је данас да повратници са сиријског и ирачког ратишта из редова исламиста не доносе ништа добро у БиХ и да због тога регион и Европа могу да имају проблеме.
Драган Лукач - Фото: СРНА
Драган ЛукачФото: СРНА

Он је навео да се више од стотину џихадиста вратило у БиХ и да је њихово процесуирање на Суду и Тужилаштву БиХ, као и казне које су им изрицане, било смијешно и понижавајуће.

Говорећи на панелу о теми "Регионална безбједност и Република Србија" на Конференцији о националној безбједности, коју је организовало Удружење грађана "Национална авангарда", Лукач је нагласио да повратници са страних ратишта сигурно не доносе жељу за миром и суживотом у БиХ.

- Прича о дерадикализацији тих људи је по мом мишљењу чиста утопија. Ти људи неће промијенити своје убеђење из разлога што ће им неко понудити неки добар посао или бољу плату - рекао је Лукач.

Према његовим ријечима, они су на ратиште отишли из вјерских увјерења и враћају се у БиХ да шире управо ту идеологију.

- Дерадикализација, мада се годинама о њој прича у БиХ, није дала никаве резултате и сигуран сам да неће ни дати - рекао је Лукач.

Он је навео и да сви који су се вратили са страних ратишта, када изађу из затвора, за кратко вријеме окупљају око себе нове младе људе и шире своју идеологију.

- Имаћемо огроман проблем са вехабизмом у БиХ и већ сам говорио да ће се са тим суочити и муслимани, и то они који практикују традиционални ислам који нису радикални, нису опредијељени за тероризам и нормално живе - рекао је Лукач.

Он је истакао да је регионална безбједност "веома битна за Србију и Републику Српску", али и све земље у окружењу, те указао да је "за регионалну безбједност веома битна борба против тероризма и нелегалне миграције".

- Исламски тероризам који је присутан на овом простору постао је свјетски феномен нарочито оно што се веже за БиХ - рекао је Лукач, подсјетивши да су у "оно ратно вријеме" уз помоћ муслиманске власти у Сарајеву у БиХ доведени џихад ратници.

Он је подсјетио и да је тада јединица "Ел муџахедин" чинила огромне злочине нарочито над српским становништвом и војницима.

- Они су тада сјекли главе српским војницима, али то тада није било занимљиво свјетској јавности. Обратили су пажњу када су то постали припадници /терористичке организације/ "Исламске државе" - рекао је Лукач.

Он је нагласио да је тај одред оставио коријене у БиХ и да сада постоје "не 64 параџамата, већ и више од 100".

Према његовим ријечима, муслиманске власти и даље толеришу активности радикалних исламиста које су одговорне и за бројне терористиче акте.

Он је навео и да је већина терористичких напада у Европи била у вези са БиХ.

- Више пута сам рекао да нису сви вехабисти терористи, али су сви терористи били вахабисти нарочито у БиХ - рекао је Лукач.

Повезане вијести:

МУП Српске није обавијештен о повратку џихадиста у БиХ