latinica  ћирилица
09/10/2019 |  22:38 | Аутор: СРНА

Боцан-Харченко: У америчком ставу не видимо шансу за дијалог

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да Русија за сада у америчком ставу о Косову не види промјене које би давале бољу шансу за дијалог Београда и Приштине.
Александар Боцан-Харченко - Фото: Novosti.rs
Александар Боцан-ХарченкоФото: Novosti.rs

Он је за Вечерње новости, коментаришући одлуку америчког предсједника Доналда Трампа да за специјалног изасланика за за дијалог Београда и Приштине именује Ричарда Гренела, рекао да је Русија у више наврата наглашавала да, прије свега, треба анализирати став САД о Косову и преговорима.

На питање да ли се посљедњим потезом Бијеле куће - именовањем Метјуа Палмера за специјалног представника за западни Балкан, са задатком да откочи дијалог Београда и Приштине, умањује улога ЕУ у процесу преговора, Боцан-Харченко је рекао да је Брисел сам смањио своју улогу, дозволивши Приштини да блокира раније постигнуте споразуме, да уведе таксе, да некажњено учини све за подривање и стагнацију дијалога.

- Ако постоји жеља за обнављањем дијалога, треба узимати у обзир извесне, оправдане захтјеве Београда. То је питање које изискује прворазредну пажњу - додао је он.

Гренел ће се сутра у Београду састати са предсједником Србије Александром Вучићем.

Предсједник САД Доналд Трамп именовао је 4. октобра америчког амбасадора у Њемачкој Ричарда Гренела за специјалног предсједничког изасланика за преговоре Београда и Приштине. Гренел ће ново задужење обављати паралелно са функцијом амбасадора САД у Њемачкој.