latinica  ћирилица
10/10/2019 |  09:05 ⇒ 09:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп честитао 800 година аутокефалности СПЦ

Амерички предсједник Доналд Трамп честитао је јубилеј 800 година аутокефалности Српској православној цркви.
Доналд Трамп - Фото: REUTERS
Доналд ТрампФото: REUTERS

- Драги пријатељи, Меланија и ја упућујемо најтоплије поздраве Српској православној епархији у Источној Америци поводом прославе ваше 800. годишњице. Захвални смо за све године које је ваша епархија служила свом народу - навео је Трамп у писму епископу западноамеричком Максиму Васиљевићу и источноамеричком Иринеју Добријевићу чију копију је објавио Курир.

- Наша нација има дугу историју црпљења унутрашње снаге из вјере и похваљујем ваше напоре за усађивање светих вриједности које су веома важне за нашу државу. Ваша епархија је обезбиједила мјеста утјехе и исцјељења, као и велику радост, заједништво и мир у многим заједницама - написао је први човјек САД.

Амерички предсједник нагласио је да је епархија СПЦ у Америци у средишту најважнијих тренутака и прекретница у животима свих вјерника.

- Док размишљате о многим сећањима која сте направили заједно, наставите да уздижете све који се нађу на мјесту служења богу и земљи. Желим вам све најбоље у будућности и бог вас благословио - закључио је Доналд Трамп у писму.

Како Курир сазнаје од извора из СПЦ, на адресе српских епископа у Америци писмо је стигло средином априла, а овим гестом амерички предсједник указао је велику част Српској православној цркви и свим њеним епархијама.

- Епископима је било веома драго када су добили Трампово писмо. То је заслуга владике Максима и владике Иринеја, који су успјели да изграде сјајне односе са америчком администрацијом и напокон представљају српску цркву у америчком друштву и међу америчким народом онако како то српска црква заслужује -  каже извор листа из СПЦ.