latinica  ћирилица
10/10/2019 |  12:55 ⇒ 13:05 | Аутор: СРНА

"Побједник" скинут с Калемегдана ради рестаурације (ВИДЕО)

Бронзани споменик "Побједник" рад Ивана Мештровића скинут је данас са постоља на Калемегдану, гдје је постављен 1928. године, и биће послат на рестаурацију, а његово враћање на Београдску тврђаву најављено је за фебруар 2020. године.
Споменик "Победник" (Фото:Александар Стојановић) -
Споменик "Победник" (Фото:Александар Стојановић)

Споменик "Побједник" подигнут је 1928. на Горњем граду Београдске тврђаве поводом прославе десетогодишњице пробоја Солунског фронта и данас га је Завод за заштиту споменика културе послије 91 годину склонио са тог мјеста.

Бронзана мушка фигура рад је вајара Ивана Мештровића, постамент ауторско дјело архитекте Петра Бајаловића, а проглашен је културним добром 1992. године.

Тај споменик се налази у оквиру споменика културе Београдска тврђава које ужива статус културног добра од изузетног значаја за Србију.

Директор београдског Завода за заштиту споменика културе Оливера Вучковић рекла је да су радови почели 2. септембра и да потом слиједи рестаурација.

Она је навела и да ће скулптура бити превезена у Смедерево и да је рестаурација повјерена једном од домаћих најпознатијих вајара Зорану Кузмановићу.

- У фебруару, након што буде завршена рестаурација, очекујемо да ћемо га вратити на мјесто гдје заиста припада. Треба нагласити да ово ради Завод за заштиту споменика културе, установа која већ 60 година вриједно ради на чувању непокретног културног насљеђа Београда - исткала је Вучковићева.

У Заводу за заштиту споменика културе града Београда редовним испитивањем стања споменика примијетили су да је 2018. у односу на двије године раније, оштећење повећано, јавила је Радио-телевизија Србије.

Реконструкција и рестаурација споменика "Побједник" подразумијева испитивање стања бронзане скулптуре и стуба, статичку санацију, рестаурацију, конзервацију камене облоге, стуба и постамента.

Аутор пројекта реконструкције и рестаурације споменика "Побједник" је архитекта Невенка Новаковић.