latinica  ћирилица
10/10/2019 |  13:41 ⇒ 16:12 | Аутор: РТРС

Милиновић: РТРС од 2004. није добио оно што му припада из ФБиХ

Генерални директор Радио-телевизије Републике Српске Драшко Милиновић рекао је данас у Народној скупштини да је РТРС остварио покривеност расхода приходима у врло тешким условима у систему јавног емитовања у Српској и БиХ.

Представљајући Извјештај о раду Радио-телевизије Републике Српске за прошлу и 2017. годину, Милиновић је рекао да је Закон о јавном РТВ систему БиХ, који је 2004. наметнуо високи представник, немогуће спроводити.

Он је нагласио да систем јавног емитовања у БиХ не постоји, већ само јавни емитери који приходе прикупљају на потпуно асиметричан начин.

Генерални директор наше медијске куће је подсјетио да се у Федерацији БиХ наплата прихода од РТВ таксе врши путем рачуна за електричну енергију, док РТРС наплату врши путем властите инкасо службе која сарађује са пословним банкама и Поштама Српске.

Милиновић је нагласио да РТРС од 2004. године није добио оно што му припада из Федерације БиХ.

- Подсјетићу, ви имате скоро дупло већи број домаћинстава која плаћају по 7,5 КМ. Од тога, по Закону, 25 одсто припада РТРС-у. Када је ријеч о основном приходу од маркетинга, који се распоређује на основу гледаности, а којима управљају предузећа из ФБиХ, наравно да је потпуно логично да по њима РТРС неће бити гледан и неће имати расподјелу тог прихода. Ријеч је десетинама милиона КМ на годишњем нивоу које се дијеле у Сарајеву - истакао је он.

Милиновић је рекао да су међусобне тужбе три јавна емитера у вези са потраживањима главни разлог зашто је екстерни ревизор дао мишљење са резервом.

- Екстерни ревизор је такво мишљење дао првенствено из разлога што вишемилионска потраживања нису усаглашена у систему јавног емитовања већ су она предмет судске расправе већ девет година - навео је он.

Милиновић је рекао да је ова чињеница, као и бројни други показатељи, разлогза промјену Закона о јавном РТВ систему БиХ, са којим би након тога био усклађен Закон о ЈП РТРС.