latinica  ћирилица
10/10/2019 |  22:25 ⇒ 22:27 | Аутор: sputniknews.com

Савјет безбједности: Представници САД и ЕУ осудили турску операцију у Сирији

Представници САД и земаља Европске уније у Савјету безбједности Уједињених нација осудили су војну операцију Турске на сјеверу Сирије.
Савјет безбједности (фото:Sputnik / Дмитрий Астахов) -
Савјет безбједности (фото:Sputnik / Дмитрий Астахов)

- САД ни на који начин нису одобриле одлуку турске Владе да повећа војни притисак на сјевероистоку Сирије - рекла је стална представница САД при УН Кели Крафт.

Према њеним ријечима, Турска је сада одговорна за то да се не разбјеже "сви даешовски пауци, који су у затворима".

Крафтова је упозорила на то да ће "неспособност да се игра по правилима, да се штите осјетљиве групе становништва, неспособност да се гарантује да ДАЕШ неће моћи да искористи та дејства за обнављање имати своје посљедице".

Представници Немачке, Велике Британије, Француске, Пољске, Белгије и Естоније у УН саопштили су да су дубоко забринути због војне операције Турске и позвали Анкару да обустави једнострана војна дејства.

- Не сматрамо да војна операција отклања страховања Турске у области безбједности - навео је замјеник њемачког амбасадора при УН Јурген Шулц.

Према његовим ријечима, обновљена војна дејства на сјевероистоку Сирије само ће наставити да подривају стабилност цијелог региона и да погоршавају патње цивила и повећају број избјеглица.

- Једнострана војна дејства угрожавају напредак који је постигла коалиција за борбу против ДАЕШ-а. Она угрожавају безбједност партнера коалиције на терену - рекао је Шулц.

Истакао је да државе које су потписале заједничко саопштење сматрају да треба сачувати јединство, суверенитет и територијалну цјеловитост Сирије.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган је 9. октобра објавио почетак операције "Извор мира" на сјеверу Сирије, усмејрене против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ. Турска авијација је истог дана бомбардовала град Рас ел Ајн и низ других сиријских градова на граници двију држава.

Касније је објављен почетак копнене операције. Према посљедњим подацима Министарства одбране Турске, војска је од почетка операције бомбардовала 181 циљ курдских формација на сјеверу Сирије и ликвидирала 174 припадника "терористичких организација". Медији преносе да има убијених и рањених међу цивилима.