latinica  ћирилица
11/10/2019 |  18:59 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Недопустиво Вукановићево и Мектићево вријеђање патријарха

Небојша Вукановић и Драган Мектић у маниру највећих богоотпадника вербално су исказали одсуство елементарне културе а као Срби, јер се таквим сматрају, одсуство било каквог поштовања према СПЦ и њеном предстојатељу.

Овако је епископ бихаћко-петровачки Сергије реаговао на увредљиве поруке упућене патријарху српском Иринију, због додјеле највећих црквених одликовања српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједнику Србије Александру Вучићу.

Додик сматра да јавност не смије заборавити да су Мектић и Вукановић вријеђали и ниподаштавали патријарха српског Иринеја.

Након осуде практично комплетне јавности у Српској и јавног дистанцирања руководства СДС-а од његових ставова, Небојша Вукановић показао је знаке кајања због изливене жучи и прљавштине на свом блогу, али и даље остаје при ставу да патријарх српски не треба да хвали и дијели ордење Додику и Вучићу.

- Ипак, признајем да сам све могао рећи љепшим и бираним ријечима. Видим да сам претјерао, због година и страшног мјеста на коме сједи, морам се јавно извинити патријарху Иринеју - наведено је на блогу Небојше Вукановића.

Покајање као хришћанска врлина, пак није позната Драгану Мектићу. Након првог "твита" у којем патријарха српског пореди са нулом, "дрзнуо" се да му дијели "пацке" јер се како написа правовјерни бх. министар, политички екпсонира и подржава Додика који је подијелио Србе у Републици Српској.

- На тај начин он додатно утиче на наше даљне подјеле - навео је Мектић на Твитеру.

Док патријарха и Додика оптужује за подјеле, најболнију српску рану Мектић је "зацијелио" признавањем геноцида и исмијавањем референдума о 9.јануару. А то ваљда није изазвало подјеле. Српски члан Предсједништва Милорад Додик изненађен је да постоји неко ко ниподаштава СПЦ у тренутку када обиљежава 800 година аутокефалности.

- Они не завређују било какав коментар, али је сигурно да ће јавност најбоље све коментарисати. Јавност не смије заборавити да су ниподаштавали нашег патријарха као врховног ауторитета Српске православне цркве. Њихово понашање је испод сваког нивоа критике и моје потребе да било шта кажем - сматра Додик.

Патријарх српски Иринеј одћутао је увреде и покушаје увлачења у политичко блато. Реаговао је епископ бихаћко- петровачки Сергије. Поучио је Вукановића и Мектића да је СПЦ старија од нама познатих држава а нарочито политичких партија, позвао их је на одмјереност, кајање и да поштују одлуку Синода , свиђала им се или не.

- Канонада увреда на рачун Његове светости подсјети ме на давно изречену истину: говорећи о другима заправо причамо о себи самима. Ријечником који не приличи ни кафанском амбијенту , један народни посланик и један министар спустили су комуникацијску љествицу на само дно непристојности, најгрубље вријеђајући Његову светост а тиме и цјелокупно биће наше Цркве - рекао је еписком бихаћко-петровачки Сергије.

Социолог и политички аналитичар Драго Вуковић сматра да у изградњи постратног друштва, Република Српска јако држи до Цркве иако је званично одвојена од државе.

- Дакле те поруке су много лоше и деструктивне и највише штети СДС-у. У суштини то нам наноси много више штете него што ми мислимо, посебно код других религијских заједница и политика. Ми једну важну светињу у моралном смислу покушавамо да деградирамо и то није добро - сматра Вуковић.

У СДС-у што јавно, што тајно ограђују се од Мектићевих и Вукановићевих "лекција" патријарху српском. Најоштрији у критикама Милован Бјелица. Ипак, предсједник те странке није тражио санкционисање Мектића с којим сједи у Савјету министара, а ни Вукановића који иако није члан СДС-а дјелује у Клубу те странке у Скупштине Српске.