latinica  ћирилица
13/10/2019 |  16:28 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Бијељина: Успјела вјежба Цивилне заштите Српске

Припадници Цивилне заштите Републике Српске и Службе цивилне заштите Бијељина одржали су на ријеци Сави у Велином селу заједничку показну вјежбу. Циљ је ојачати међусобну сарадњу, али и обиљежити Међународни дан смањења ризика од катастрофа.

Грађани Републике Српске могу бити поносни на припаднике Цивилне заштите , њихову оспобљеност за спасавање у елементарним непогодома , општа је оцјена вјежбе на ријеци Сави. Заједничка вјежба са припадницима локалне цивилне заштите у Бијељини је смјерница и осталим градовима и општинама Српске како се може радити на терену.

- Наша вјежба изведена је у сарадњи са хеликоптерским сервисом Републике Српске. Видјели сте колико смо оспособљени, a извели смо и оно што није било планирано а то је спасавање лица из воде , али не у саставу вјежбе него баш за праву провјеру - поручио је Милан Новитовић, вд директор Управе цивилне заштите Републике Српске.

Цивилна заштита Републике Српске опремљена је савременом опремом, користи између осталог "пионир" чамце за превоз до 12 особа и дронове за претрагу терена.

- Наш тим броји 11 људи, два чамца, стандардна посада је три човјека, а некад додамо четвртога,  ако имамо комликованије извлачење из воде, Повреде кичме и слично. Чамци су опремљени најсавременијом опремом, имамо рефклекторе за ноћни рад, џипиесове ... - напомиње Борислав Трнинић, вођа тима Републичке управе цивилне заштите за спасавање на води и под водом.

Драго Ристић из службе цивилне заштите Бијељина, каже да је приоритет у таквим акцијама евакуација становништва.

- Ми смо намјенски извршили набавку неопходних средстава, а код нас је тежиште на евакуацији становништва и претрега терена у случају несрећа на води и под водом - истакао је Драго Ристић.

Данашњом вјежбом Републичка управа цивилне заштите у сарадњи са бијељинском службом цивилне заштите и службом Хитне помоћи Дома здравља, обиљежила је Међународни дан смањења ризика од катастрофа.