latinica  ћирилица
14/10/2019 |  13:22 ⇒ 13:38 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Имамо сазнања о сценарију рушења ВСТС-а, пријетње СДА треба узети за озбиљно

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија потврдио је да су и до њега дошла сазнања о сценарију рушења ВСТС-а и навео да је у јавности прилично непримјетно прошао дио из најновије декларације СДА који је идентификовао ВСТС као проблем за ту политичку странку и којом се тражи његова реформа.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Он је, поводом текста који је објавила потпредсједник ВСТС-а БиХ Ружица Јукић да је добила информацију о сценарију како би требало да изгледа рушење ВСТС-а, рекао да су и до њега дошла слична сазнања из озбиљних међународних кругова, због чега не може искључити постојање таквих идеја.

Тегелтија је истакао да је ВСТС једина институција БиХ која се спомиње у декларацији СДА и чија се реформа тражи, а прије тога констатује одговорност ВСТС-а за процесуирање бошњачких генерала за ратне злочине и, како то они тврде, "тренд уклањања Бошњака" са руководећих мјеста у правосуђу БиХ.

- Када водећа политичка странка у Федерацији БиХ и једна од највећих у БиХ, у овом случају СДА, као програмски циљ постави реформу ВСТС-а, онда све такве пријетње и настојања треба узети озбиљно - рекао је Тегелтија.

Када је ријеч о односу са међународним представницима, Тегелтија наглашава да ВСТС у овом сазиву никада неће прихватити сервилност као начин рада, преноси портал "Кликс".

- Оно што ВСТС подржава јесте партнерство као облик сарадње, како са домаћим законодавним и извршним властима, тако и са различитим политичким представницима страних држава и међународних организација. Све испод партнерства као облика сарадње било би понижавајући однос који не бисмо могли прихватити, а да не говорим о томе колико би то угрозило не само независност правосуђа, него и сам суверенитет БиХ - рекао је Тегелтија.

У вези са извјештајем који треба да сачини независни експерт ЕУ Рајнхард Прибе, Тегелтија истиче да су сви кораци које су предузели у посљедње двије и по године блиско координисани са Европском комисијом.

- Тако да ће извјештај Прибеа о ВСТС-у, на неки начин, добрим дијелом бити и извјештај о самој Европској комисији и њеним активностима у сарадњи са ВСТС-ом - навео је Тегелтија.

Потпредсједник ВСТС-а БиХ Ружица Јукић написала је на свом Фејсбук профилу да је добила информацију о сценарију како би требало да изгледа рушење ВСТС.

- Ових дана дошла је до мене информација о плану појединих амбасада да /Муриз/ Мемић, /отац страдалог младића Џенана/, одржи данас састанак са главним тужиоцем Горданом Тадић, а након тога протесте и да се каже да је за све крив ВСТС БиХ - навела је Јукићева.

Она тврди да ће независни експерт ЕУ Рајнхард Прибе доставити извјештај који ће бити лош по правосуђе, те да ће заједно са америчком Амбасадом тражити од високог представника Валентина Инцка да искористи бонска овлашћења према ВСТС-у и распусти га.

Повезане вијести:

Јукић: Уколико се распадне ВСТС, распашће се и остале институције