latinica  ћирилица
14/10/2019 |  18:42 ⇒ 22:07 | Аутор: РТРС

Хоће ли бијељинска Шећерана коначно добити новог власника?

До краја октобра биће познато да ли је бијељинска шећерана у стечају добила купца.

Одбор повјерилаца прихватио је писмо намјере српског банкара из Кине, Драгана Ђурагина, који жели да фабрику купи за седам милиона марака и покрене производњу шећера. О овој понуди, у наредних седам дана, изјасниће се и скупштина повјерилаца, а обавеза је инвеститора да до почетка новембра уплати аванс од десет одсто, чиме би потврдио озбиљност понуде.

Драган Гуру Ђурагин, један је од бројних потенцијалних купаца који су током посљедњих година обилазили Фабрику шећера, али се његова понуда издвојила и по вриједности и по разрађености писма намјере. Банкар из Кине, до сада непознат јавности у Српској навео је да је спреман да имовину Шећеране плати 7.000.000 марака.

- У његовом писму намјере децидно стоји да ће наставити процес производње, да ће запослити већ до марта 150 бивших радника и нових радника, да доводе у ред фабрику шећера и да ако не сљедеће године онда оне наредне почне са процесом производње шећера - рекао је Небојша Матић стечајни управник Фабрике шећера Бијељина у стечају.

Међу бившим радницима фабрике шећера оптимизам изазвају детаљи писма намјере, по којима будући власник жели одмах да запосли 50 стручњака за ремонт фабрике, и још стотињак радника, те да од идућег љета покрене процес производње. Фабрику је посјетио прије око мјесец дана.

- Све оно што је причао док је био у обиласку шећеране, он је ставио у писмо намјере. Сви досадашњи купци су причали приче а када је долазило до писма намјере, кад је требало да се ухвати за џеп, сви су мијењали неке своје исказе. Сви су нешто захтијевали, и видјело се да то не иде у том правцу - навео је Илија Гркинић бивши радник Фабрике шећера Бијељина.

Током последње године као потенцијални купци појавила су се повезана предузећа из Турске Солтис и Саријел која су понудила тражену цијену од десет милиона марака, али власници нису била спремни ни да уплате обавезни депозит од 50.000 марака.

Стизале су понуде и из Вијетнама, Србије и Републике Српске, али инвеститори никако нису прихватали да за десет милиона марака купе фабрику која већ дугује више од 16 милиона. Да ли ће нови потенцијални купац имати новац који је понудио за куповину шећеране знаће се врло брзо јер је писмом намјере поред аванса до краја октобра обећао и исплату пуне купопродајне цијене у року од шест мјесеци.