latinica  ћирилица
15/10/2019 |  12:05 ⇒ 12:19 | Аутор: РТРС

ПУ Приједор: Укупно евидентирана 644 мигрантa

Током девет мјесеци 2019. године на подручју ПУ Приједор укупно је евидентирано и контролисано 644 мигрантa. Највећи број лица је из Пакистана, Сирије и Ирака. Евидентирано је пет кривичних дјела "Кријумчарење лица" извршених од стране пет лица, а на штету 31 мигранта, саопштено је из ове Управе.
ПУ Приједор - Фото: РТРС
ПУ ПриједорФото: РТРС

Из области стања јавног реда и мира дошло је до благог повећања броја почињених прекршаја, а стање у овој области је стабилно.

У уводном излагању начелник ПУ Приједор Сретоја Вујановић, навео је да је на подручју које оперативно покрива ова Управа, одржано задовољавајућестање безбједностии поред догађаја који је битно узнемирио како припаднике полиције тако и ширу јавност, а ради се о погибији полицијског службеника.

У извјештајном периоду укупно је евидентирано 751 кривично дјело, што је за око два одсто више него у упоредном периоду. Проценат расвијетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 66,7 одсто док укупна расвијетљеност износи 85,5 одсто.

Начелник је истакао да су током протеклих девет мјесеци евидентирана три Кривична дјела "Разбојништво" која су расвијетљена као и једно Кривично дјело "Разбојништво" извршено по непознатом извршиоцу из предходног периода.

У мјесецу септембру полицијски службеници су по сазнању да је извршено кривично дјело "Разбојништво" брзом и ефикасном реакцијом те оперативним радом на терену, идентификовали те лишили слободе два лица. Лица се сумњиче да су, око 00,10 часова, маскирани у предјелу главе и уз пријетњу употребе ножа, од раднице спортске кладионице отуђили новац у износу око 2.100,00 КМ. Приликом лишења слободе код лица је пронађен и привремено одузет новац као и предмети који се могу довести у везу са извршењем овог кривичног дјела.

У протеклом периоду на подручју ПУ Приједор реализовано је 20 планских оперативно тактичких радњи-рација с циљем откривања и спречавања вршења кривичних дјела и прекршаја, прије свега организованих на криминогеним жариштима и мјестима на којима се очекује проналазак предмета која потичу из кривичних дјела.

У области безбједности саобраћаја до 14.10. текуће године евидентирано је 13 саобраћајних незгода у којим је смртно страдало 13 лица док је у истом периоду претходне године смртно стадало 12 лица.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Горан Микановић рекао је да је токомдевет мјесеци ове године укупно пријављено и евидентирано 751 КД што је за 16 КД или 2,2 одсто више у односу на исти период прошле године. Од укупног броја евидентираних КД 318 је извршено по непознатом извршиоцу.

Из области општег криминалитета евидентирано је 628 кривичних дјела од чега 310 по непознатом извршиоцу. Што се тиче структуре ових КД највише их је из области имовинских деликата 370 што ја за шест КД више у односу на упоредни период прошле године. Најбројнија су кривична дјела крађе 152 и тешке крађе 91. Расвјетљеност КД из ове области по НН извршиоцу износи 66,5 одсто. Против живота и тијела извршено је 65 кривичних дјела од чега четириод страненепознатог извршиоца и сва четири су расвијетљена.

У вези са спречавањем злоупотребе опојних дрога поднесено је укупно 37 извјештаја о почињеним кривичним дјелима и 22 захтјева за покретање прекршајних поступака. Извршено је укупно 78 одузимања којом приликом су одузете веће количине различитих врста опојних дрога.

Из области привредног криминалитетеа откривена су и евидентирана 54 кривична дјела аматеријална штета причињена извршењем ових КД износи око 2.272.000 КМ а противправно стечена имовинска корист износи око 2.307.000 КМ.

Начелник Сектора полиције Марио Милашин је навео, да је у извјештајном периоду из области јавног реда и мира укупно евидентирано 315 нарушавања ЈРМ-а односно 403 прекршаја. Сви јавни скупови који су одржани на подручју ове Управе, протекли су без инцидената.

У области безбједности саобраћаја током протеклих девет мјесеци укупно је евидентирано 698 саобраћајних незгода, од којих 12 са смртно страдалим лицима, а ради се о три возача ПА, један сувозач, два возача мотоцикла, два возача трактора, два лица која су се превозило на трактору, један бициклиста и један пјешак. Он је такође навео да је у мјесецу октобру у саобраћајној незгоди приликом слијетања возила смртно страдао возач аутомобила.

Из саобраћаја су искључена 2.372 возача, од чега 1897 због вожње под утицајем алкохола или 17 одсто више у односу на исти период претходне године. Из саобраћаја је искључено 781 возила или више за 13 одсто.

Начелник је овом приликом навео резултате и активности по републичкој акцији "Заштитимо дјецу у саобраћају", током које су полицијски службеници ПУ Приједор у основним школама одржали 44 предавања на тему безбједног учествовања у саобраћају а којима је обухваћено око 1.700 ученика, те да је у склопу ове акције санкционисано око 600 учесника у саобраћају за почињене прекршаје у близини школа.

Повезане вијести:

Ситуација са мигрантима алармантна, градоначелник Бихаћа долази у Сарајево