latinica  ћирилица
15/10/2019 |  13:04 ⇒ 15:23 | Аутор: СРНА

Фазлић: Бихаћ престаје пружати помоћ за камп Вучјак

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић изјавио је данас да ће од понедјељка, 21. октобра, град престати да пружа било какве услуге прихватном центру за мигранте на Вучјаку и пустити да криза ескалира, чиме ће покушати да натјера надлежне у БиХ да раде свој посао.
Шухрет Фазлић (фото:: S. Saletović ) -
Шухрет Фазлић (фото:: S. Saletović )

- Уколико ни то не буде могло, организоваћемо камп нас Крајишника испред Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву. Нас 50 ће долазити овдје сваки дан док се год то не ријеши - рекао је Фазлић у Сарајеву и затражио да се донесе план за Бихаћ.

Он је истакао да је сам дошао у Сарајево јер жели да укаже да је мигрантска криза највише погодила Бихаћ.

- Мигрантска криза је 90 одсто у Бихаћу, девет одсто у Великој Кладуши, а један одсто у осталим дијеловима БиХ. Дошао сам да кажем да је нама догорјело до ноката - рекао је Фазлић.

Он је истакао да није задовољан јер нико готово и не говори о мигрантској кризи.

- Оно што је мене посебно забринуло је да министар /безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган/ Мектић у неким изјавама минимализује мигрантску кризу, па је испало да она и не постоји. Ту је и његова данашња изјава када каже да има 4.000 миграната у цијелој БиХ, а ја тврдим да их у Бихаћу сада има више од 6.000. Привремени и дивљи центри пуни су миграната - истакао је Фазлић.

Он је указао да када се год почне говорити о новцу, онда сви покушавају да искористе мигрантску кризу, а Бихаћ нико не помиње. Он је истакао да се Бихаћ цијело љето носи са проблемом миграната на Вучјаку, те да је потрошено више од 100.000 КМ, а да ниједан мигрант није смјештен на било коју другу локацију ван града.

- Долази зима, када ће јадни људи огрнути декама пролазити кроз Бихаћ, а ми ћемо бити једини који ће морати да им помогну - рекао је Фазлић и додао да Хрватска и даље нелегално враћа мигранте у БиХ.

Он је навео да је узалуд Савјету министара у техничком мандату поднесен захтјев да из резерве обезбиједи средства да би могли одржавати центар на Вучјаку, истакавши да је до сада све финасирала Међународна организација за мигранте.

Фазлић је навео да се на Вучјак сваки дан превезе 20.000 литара воде, што много кошта, те додао да у Бихаћ дневно дође 150 миграната возом из Сарајева.

- Савјет министара прави планове као да су у другој стварности. То је за нас неприхватљиво. Сад причају о јачању капацитета Граничне полиције, нико не прича да и данас треба подијелити 3.000 оброка, обезбиједити здравствену заштиту мигрантима, то радимо ми и Унско-сански кантон. Ми смо прошле године "Биру" дали привремено док се не ураде `Борићи`, а `Бира` је до данас остала пуна - истакао је Фазлић.

Повезане вијести:

Од данас мигрантима ограничено кретање