latinica  ћирилица
16/10/2019 |  13:41 ⇒ 13:55 | Аутор: РТРС

Јондић: Изједначити плате МУП-а са радницима јавне управе

У Бањалуци је данас одрзжана сједница Републичког одбора Синдиката радника унутрашњих послова.
Аница Јондић - Фото: РТРС
Аница ЈондићФото: РТРС

Предсједница Синдиката радника унутрашњих послова Аницом Јондић рекла је да је овај синдикат 2. октобра упутио позив Влади да се отворе преговору о новој цијени рада.

- То је законска обавеза да у посљедњем кварталу текуће године се преговара о томе како би се могао планирати буџет за наредну годину - рекла је Јондићева.

Први захтјев креће се у правцу изједначавања плата припадника МУП-а са свим осталим радницима у Јавној управи.

- Оно што се тренутно зове платом припадника МУП-а није плата, већ укупан скуп накнада које они примају. Ако се погледа структура доћи ће се до податка колика је стварна плата. Укупна примања државних службеника и намјесеника њихову садашњу плату треба умањити за топли оброк и дио регреса. Све плате треба умањити за 175 КМ јер је то износ топлог оброка и регреса, онда се долази до математике да је плата колегиница које у МУП-у раде на одржавању чистоће од 450 КМ, када се умање за 175 КМ њихова плата је далеко мања од најниже законом прописане плате - додала је предсједница синдиката радника МУП-а.

Она је исткла да грађани Српске морају знати да је стварна плата људи које среЋу на шалтерима 550 КМ. Када се говори о плати полицијског службеника са средњом стручном спремом, она умањена за ове износе је 570 КМ док стручњаци у МУП-у добијају 1.050 КМ.

- Инспектори са високом стручном спремом у полицијској управи уз умањење ових накнада имају око 600 КМ. Синдикат тражи да се радици МУП-а у дијелу обрачуна плате изједначе са осталим радницима.  Друга битна ставка о којој се мора преговарати је цијена рада која је сада 100 КМ - закључила је Аница Јондић.