latinica  ћирилица
16/10/2019 |  13:42 ⇒ 14:28 | Аутор: СРНА

Шаровић - Бореновић: Имамо план за деблокаду рада ПД ПС БиХ

Предсједници СДС-а и ПДП-а Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић рекли су да имају план како да деблокирају рад Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, наводећи да "на то имају легитимно право, с обзиром на подршку на протеклим општим изборима".
Састанак делегације СДС -а и ПДП-а - Фото: РТРС
Састанак делегације СДС -а и ПДП-аФото: РТРС

Ни Шаровић, нити Бореновић, након данашњег састанка делегација СДС-а и ПДП-а у Бањалуци, нису хтјели да о томе говоре детаљније, наводећи да су отворени за разговоре са политичким опцијама из Републике Српске и Федерације БиХ ради постизања већине од 22 гласа у Представничком дому.

- Све опције су у том смислу отворене. Нећемо сједити скрштених руку и бићемо активни - рекао је новинарима Шаровић.

Он је поновио да за преговоре имају легитимно право, јер је то важно за све грађане.

- Савјет министара не формира онај који мисли да му то право припада. Сви смо легитимни у том погледу и Савјет министара ће формирати онај ко је способан да обезбиједи парламентарну већину. Све остало су празне приче - поручио је Шаровић.

Он је оцијенио да ХДЗ, СДА и СНСД настоје да на неки начин измијене "постојећи текст /годишњег националног програма за приступање НАТО/ АНП-а" и сведу га на документ од 25 страница.

- Циљ је да га прилагоде потребама СНСД-а и на неки начин заварају јавност да то није АНП. Тај документ који би имао другачији назив је документ који нас води у НАТО. Ми бисмо тај проблем ријешили тако да не буде на дневном реду у неком изборном циклусу до 2022. године јер ова земља има веће приоритете од тога - рекао је Шаровић.

Бореновић је у вези са тим навео да су СНСД, ХДЗ БиХ и СДА искористили све капацитете, те их поново позвао да формирају власт према њиховом ранијем споразуму или коначно саопште да то не могу учинити.

"Власт на нивоу БиХ треба да буде формирана јер постоје бројни споразуми који чекају ратификацију и да се отворе велики инфраструктурни пројекти вриједни готово двије милијарде КМ", рекао је Бореновић.

Он сматра да ПДП и СДС имају право да деблокирају рад институција БиХ, попут парламента, јер су на протеклим изборима освојили 250.000 гласова.

- Не можемо схватити да због парламентараца окупљених око СНСД-а Представнички дом буде блокиран. Парламент мора да ради и буде у служби свих грађана - рекао је Бореновић, те поновио да "није српски повлачити се" и да је став те странке да је БиХ српска као што је бошњачка или хрватска.

На конференцији је речено да СДС и ПДП имају рјешења и конкретне приједлоге за промјене изборног законодавства у БиХ с циљем да се обезбиједе фер и поштени избори.

Када је ријеч о најављеном одржавању посебне сједнице Народне скупштине на којој би требало да буде одговорено и на унитаристичку декларацију СДА, Шаровић и Бореновић су рекли да ће тада СДС и ПДП изнијети ставове о свим питањима.

Повезане вијести:

Радмановић: Недемократски и штетан приступ Шаровића