latinica  ћирилица
16/10/2019 |  15:09 | Аутор: СРНА

Ковачевић: ПДП и СДС имају легитимитет једино да буду далеко од власти

Једино што су СДС и ПДП добили на изборима јесте порука да не треба да буду ни близу власти због чега би изјава предсједника ових странака Мирка Шаровића и Бранислава Бореновића да имају изборни легитимитет за преговоре о формирању Савјета министара, да није трагична, била комична, истиче портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: СРНА
Радован КовачевићФото: СРНА

 Они имају изборни легитимитет да учествују у преговорима о формирању власти на исти начин на који свака поражена странка и свака странка којој су грађани на изборима поручили да нису њихов избор било гдје у свијету има легитимет да учествује у формирању власти - нагласио је Ковачевић.

Он је рекао да мора да подсјети и СДС и ПДП да је демократска пракса свуда у свијету да они који побиједе на изборима формирају власт и да они представљају грађане у власти.

Ковачевић је указао на чињеницу да СНСД са својим коалиционим партнерима у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ има девет посланика за разлику од СДС-а и ПДП-а који заједно имају четри посланика, те да СНСД у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ има четири делегата, а они заједно - једног.

- Постављам им питање гдје проналазе логику и гдје виде фамозни легитимитет у томе што имају четири наспрам девет и један наспрам четири. Апсолутно је јасно свакоме, па чак и ономе ко не зна ништа о политици и политичким дешавањима да је на изборима у Српској апсолутну подршку грађана добио СНСД са својим коалиционим партнерима, а да је једино што су добили СДС и ПДП порука да не требају бити ни близу власти - каже Ковачевић.

Он је поново позвао СДС и ПДП да се уозбиље, прихвате улогу коју су им грађани намијенили на изборима и схвате да политике уцјене које Сарајево испоручује СНСД-у уствари испоручује Републици Српској.

"Сарајево од Српске захтјева да му се покори и да се понаша само по његовом диктату. СНСД се никада неће покорити и увијек ће штити интересе грађана Републике Српске. Нека се они /СДС и ПДП/ сами добро запитају на којој су страни, тренутно су апсолутно на погрешној", рекао је Ковачевић.