latinica  ћирилица
16/10/2019 |  15:29 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

У образовању и култури од 2020. коефицијенти већи и до 20 одсто

Од почетка сљедеће године доћи ће до повећања платних коефицијената од седам до 20 одсто у односу на платни разред запослених у образовању и култури, договорили су данас министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић.

- Већ би јануарска плата просвјетних радника и запослених у култури требало да буде обрачуната према новим повећаним платним коефицијентима - најавила је Тривићева.

Она је рекла да овај договор значи да ће они који имају највеће платне коефицијенте имати мање процентуслно увећање, а они који имају минималну плату од 450 КМ имаће највеће процентулано повећање у висини од око 20 одсто.

- На овај начин покушали смо да правичније расподијелимо буџет Републике Српске - рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци након састанка са Гњатићем.

Она је појаснила да је ово договор са синдикатом који треба уобличити са Министарством финансија за буџет за наредну годину.

Тривићева је подсјетила да је - доношењем измјена и допуна Закона о платама запослених у образовању и култури и у складу са потписаним меморандумом о изједначавању плата са високом стручном спремом наставника и запослених у култури са запосленима у јавној управи - од 1. јануара у овој години плата повишена за осам одсто.

- Опредјељење Владе је да у континуитету побољшава статус просвјетних радника и запослених у култури, што се види сваке године - поручила је Тривићева.

Гњатић је рекао да је повећање плата добра вијест за запослене у образовању и култури, али од наредне године очекује и уједначавање платних коефицијената према меморандуму који је потписан између Владе и Савеза синдиката.

- Наставићемо сарадњу да бисмо на правичан начин у оквиру наших платних коефицијената дошли до најбољих рјешења за све запослене - додао је Гњатић.

Према његовим ријечима, најнижа плата од 450 КМ би, након свих најављених повећања, у просвјети и култури требала износити око 600 КМ.

- Ту мислим и на повећање најниже плате на 500 КМ које су најавили из највеће партије у Српској, и ако на то додамо повећање од 20 одсто то је 600 КМ - додао је Гњатић.

Он је прецизирао да би плате од 500 до 1.000 КМ требало да буду поваћане за десет одсто, а оне од 1.000 до 1.800 КМ за седам одсто.

Повезане вијести:

Синдикат управе: Од Владе затражен нови посебни колективни уговор

Преговори о новом колективном уговору за запослене у локалној самоуправи

Јондић: Изједначити плате МУП-а са радницима јавне управе

Лукач - Јондић: Побољшати материјални положај свих запослених у МУП-у