latinica  ћирилица
16/10/2019 |  17:56 ⇒ 18:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Додик: БиХ опстаје зато што је међународни пројекат

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик каже да је рјешавање питања Косова и Метохије државно питање Србије, а он ће поштовати став Београда и стати иза те одлуке, те наводи да се до рјешења мора доћи дијалогом.
Милорад Додик - Фото: Глас Српске
Милорад ДодикФото: Глас Српске

Додик је додао да подржава ставове и напоре Београда и предсједника Александра Вучића, наводећи да је Вучић политичар који ће изградити консензус или већинско мишљење Србије о том питању.

Он је подсјетио да Република Српска није дала БиХ да призна самопроглашено Косово, што је, каже, логично, јер ако Србија не пристаје на то да је Косово држава, како може Српска да пристане.

- Косово и Албанија се, колико видим, све више интегришу и дијеле заједничке политичке вриједности у том погледу. Ја чак мислим да је то нормално. А, зашто онда није нормално да ми Срби из Српске пратимо оно што је Србија - упитао је Додик.

У интервјуу за ТВ Клан, Додик је рекао да не вјерује да је могуће да БиХ опстане, и да БиХ опстаје зато што је то међународни пројекат, а све што је било међународни пројекат у историји - мијењало се.

Наводи и да БиХ не представља вољу народа у њој - Хрвати су, каже, незадовољни јер су им укинута права која су имали Дејтонским споразумом, Срби због тога што су Републици Српској одузета многа овлашћења, а Бошњаци би најрадије своју републику, без етничких ознака, што је показала декларација Бакира Изетбеговића.

Незадовољна је, додаје, и међународна заједница, јер, према његовој оцјени, још покушава да влада истим принципима као прије 20 година.

Наводећи да је дјеловање његове партије у Републици Српској доминантно, Додик је казао да поштује Дејтонски споразум, али указује да је БиХ у кризи, можда и већој него након рата 1996. године, те да сигурно он за то није крив.