latinica  ћирилица
16/10/2019 |  19:12 ⇒ 17/10/2019 | 07:51 | Аутор: РТРС

Могу ли се од јануара већим платама надати и запослени у МУП-у?

Добра вијест за раднике у образовању и култури. Од јануара могу очекивати већи платни коефицијент, и то од седам до 20 одсто.

Ово је закључак састанка ресорне министарке и гранског синдиката. Оваквим вијестима надају се и радници у МУП-у.

Један од најодговорнијих послова Оливера Чудић ради већ 35 година. Кад школски час почне, каже, сви проблеми остају испред врата школе. Истиче да су њој и њеним колегама потребни бољи услови рада.

- Што се плате тиче нико није задовољан, нема о томе приче, али шта да се ради. То је наша стварност. Морамо да радимо, видјећемо. Чули смо да ће бити већи коефицијенти и надамо се томе - рекла је Оливера Чудић наставница музичке културе.

Да оном што су чули, просвјетни радници могу вјеровати- закључак је састанка гранског синдиката са ресорном министарком. Просвјетни радници и они у култури са новом годином могу очекивати и већи коефицијент.

- Очекујем повећање плата за све запослене у ових категоријама, од оних 20, 10, тј. седам одсто, али наравно очекујемо и уједначавање платних коефицијената - рекао је Драган Гњатић предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске.

Министарка просвјете и културе Српске Наталија Тривић додала је да ће највеће платне коефицијенте имати мањи проценат повећања на овај платни коефицијент.

- А они који имају најнижи платни коефицијент, односно минималну плату од 450 КМ имаће највећи проценат повећања око 20% - рекла је Тривићева.

Оваквим вијестима надају се и запослени у МУП-у. Дејан Кршић двије године је у служби. Иако њему и његовим колегама ситуација диктираја услове рада, ипак је плата та која мотивише.

- Примања полицијским службеницима олакшавају задовољење свакодневних животних потреба и представљају додатни мотив приликом вршења свакодневних послова. Значило би да примања буду већа - рекао је Дејан Кршић полицијски службеник у Полицијској станици Бањалука-Центар.

А Дејан је полицијски службеник са средњом стручном спремом. Таквих је у МУП-у највише и њихова плата, без накнада је 577 марака, истакнуто је након сједнице синдиката. Траже правично повећање , али и разграничење плате и накнада, чиме би престала пракса рачунања регреса и топлог оброка као саставног дијела плате.

- Плата наших колегиница које раде у МУП-у на одржавању чистоће, то је најнижа плата од 450 КМ, када је умањите за 175 КМ накнада, долазите до резултата да су плате наших колегиница тачно 275 КМ - сматра Аница Јондић предсједница Синдиката радника унутрашњих послова.

Колико ће расти коефицијенти радника МУП-а тек ће бити разговарано. Да требају бити повећани сагласан је и ресорни министар. За најмање 10 одсто требало би да расту и плате запослених у локалним самоуправама, након утврђивања цијене рада и израде Посебног колективног уговора.