latinica  ћирилица
16/10/2019 |  21:55 ⇒ 22:05 | Аутор: РТРС

Промовисана монографија "Бањалучки Јесењи салон"

У Академији наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци промовисана је монографија "Бањалучки Јесењи салон" ауторке Сарите Вујковић.
Промоција монографије "Бањалучки Јесењи салон" - Фото: РТРС
Промоција монографије "Бањалучки Јесењи салон"Фото: РТРС

Монографија је резултат сарадње Музеја савремене умјетности Републике Српске и Академије наука и умјетности и настала је у оквиру споразума о заједничкој сарадњи, којом се жели унаприједити заједнички научни и стручни рад ове двије институције.

"Бањалучки Јесењи салон" покренут је 1962. године и важио је за једну од најзначајнијих ликовних манифестација бивше Југославије.

Обиљежавајући пет деценија од одржавања првог "Јесењег салона", 2012. године у Музеју савремене умјетности Републике Српске, приређена је изложба умјетничких дјела из фундуса Музеја која су излагана на овој манифестацији, а путем откупних награда и поклона остала баштина града Бањалука.

Монографија "Бањалучки Јесењи салон" је замишљена да буде допринос проучавању и чувању успомене на једно значајно вријеме које је иза нас, али и да пружи подстицај за даље излагање умјетничких дјела која се чувају у фундусу музеја.

Значајан допринос у издавању ове монографије пружили су и текстови Жане Вукичевић, више кустоскиње задужене за фундус Музеја и Лане Павловић, више кустоскиње задужене за музејску документацију.