latinica  ћирилица
17/10/2019 |  10:57 ⇒ 13:03 | Аутор: СРНА

Решић: Отуђење службеног печата је кривично дјело

Министарка локалне управе и самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је да је отуђење службеног печата кривично дјело за које је запријећена висока казна.

Коментаришући информацију да је смијењени предсједник Скупштине општине /СО/ Источна Илиџа Раде Ћосовић отишао на боловање, а са собом однио и скупштински печат, Решићева је упозорила да нови Закон о печату, који је Народна скупштина Републике Српске усвојила прије неколико мјесеци, строго подвлачи да је отуђење службеног печата кривично дјело са веома високом казном.

- Ми смо имали такве ситуације у ранијим периодима. Стари закон, који постоји од 1993. године, уопште није предвиђао такве ситуације нити санкције. Поучени ранијим искуствима, када је отуђивање печата била нека врста моде, прописали смо веома ригорозне казне - и финансијске и кривичне - нагласила је Решићева.

Новоизабрани предсједник и потпредсједник Скупштине општине Источна Илиџа Зоран Трапара и Владимир Ћосовић још нису званично именовани на ове функције јер је смијењени предсједник локалног парламента Раде Ћосовић на боловању, а са собом је однио и скупштински печат.

Владимир Ћосовић рекао је раније да су са смијењеним предсједником Скупштине Радетом Ћосовићем у више наврата покушали да ступе у контакт, али није одговарао на телефонске позиве.

- Звала га је и секретарица Скупштине општине, али се ни њој није јављао, а потом је и она изненада отишла на боловање, тако да смо онемогућени у даљем раду - навео је Ћосовић.

На посљедњој сједници Скупштине општине Источна Илиџа формирана је нова скупштинска већина предвођена СНСД-ом, која је Радета Ћосовића из ПДП-а разријешила дужности предсједника Скупштине општине и на ту позицију изабрала Зорана Трапару из Уједињене Српске, који је до сада обављао дужност потпредсједника Скупштине општине, а на чије мјесто је изабран Владимир Ћосовић из СНСД-а.

Нову скупштинску већину чини пет одборника СНСД-а, два ДНС-а, два одборника НДП-а која су раније прешла у Уједињену Српску, те по један одборник Демоса, СП-а и ПДП-а који ће убудуће наступати као независни одборници.

Скупштинску већину чини 12 одборника, док их је у опозицији 11.