latinica  ћирилица
18/10/2019 |  08:19 ⇒ 08:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Прекид ватре у Сирији, Чавушоглу каже да је то "само пауза" у борбама

На сјевероистоку Сирије завладало је затишје након вишедневних напада турских снага на положаје курдских бораца. Агенција Ројтерс, међутим, јавља да се чула пуцњава и експлозије.

Турска страна прихватила је да суспендује офанзиву, али агенција Ројтерс јавља да се поново чују рафална паљба и експлозије. За сада нема других потврда те информације.

Примирје предвиђа да Турска на пет дана обустави акције на сјеверу Сирије, у такозваној безбједној зони, унутар 30 километара од заједничке границе.

Курдске формације би за то вријеме требало да се повуку јужније, иза демаркационе линије прихватљиве за турског лидера Ердогана.

Његова делегација се тако договорила с америчком, у предсједничкој палати у Анкари, током разговора иза затворених врата који је трајао дуже од четири сата.

- Све војне операције под мотом 'Извор мира', биће заустављене одмах након повлачења Одреда народне самоодбране. Наша администрација је у контакту са сиријским војницима који треба да подрже повлачење курдских снага у зону безбједности - рекао је потпредсједник САД Мајк Пенс.

Само пауза

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушлоглу, с друге стране, поручује да није ријеч о прекиду ватре јер, каже, такав договор могу да постигну само двије легитимне стране у сукобу.

- Ово је само пауза у борбеним акцијама, како бисмо дозволили терористима, који су циљ наше офанзиве, да се повуку из безбједне зоне - навео је Чавушоглу.

Курдска страна је прихватила договор о примирју. Њихови људи ће на терену пратити повлачење.

- Свакако да сам срећан због најаве прекида ватре. Подржавам то. Надам се да ће заиста све војне операције престати -  каже један од расељених Курда.

Да је договор постигнут, први је, већ уобичајено на Твитеру, објавио амерички предсједник. Каже да ће, ако све буде ишло по плану, укинути економске санкције Турској.

У свом стилу Трамп закључује: "Морали смо да покажемо мало грубе љубави да би до споразума дошло".

Повезане вијести:

Послије примирја, експлозије и пуцњава на сјевероистоку Сирије

Договор САД и Турске, Пенс каже да се Курди већ повлаче