latinica  ћирилица
19/10/2019 |  12:09 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Више од 2.400 војника на вјежби поводом Дана ослобођења Београда (ФОТО)

Више од 2.400 припадника Војске Србије показало је своје способности у вјежби "Слобода 2019" која је изведена на батајничком аеродрому поводом 75 година од ослобођења Београда у Другом свјетском рату.

Предсjедник Србије Александар Вучић оцијенио је данашњи приказ, вjежбу, труд и рад са "врло добро".

Он је честитао Војсци Србије и ратним ветеранима Дан ослобођења Београда и захвалио припадницима оружаних снага на свему што чине за своју земљу. Србија ће наставити да штити своју слободарску традицију - поручио је предсjедник.

На аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић", у приказу способности учествовало и 100 борбених и неборбених возила и система, као и око 25 ваздухоплова.

Фото: РТРС

У летачком дијелу програма учествовали су авиони "миг 29", "орао" и "супер галеб", те хеликоптери "Ми 8", "Ми 17", "Х-145 М", "гама" и "газела".

      View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev prisustvuju prikazu sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana oslobođenja Beograda „Sloboda 2019“ na Vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“, Batajnica.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Oct 19, 2019 at 3:46am PDT

Представљена су и средства из развоја Одбрамбене индустрије Србије - "милош", "огањ модуларни", "огањ дигитални", артиљеријски системи "шумадија", "ПАСАРС", беспилотне летелице и друга средства.

Фото: РТРС

Дефилеу пјешадијског, моторизованог и ваздухопловног ешалона, претходио је приказ способности дијела специјалних и јединица Војске Србије опремљених по концепту "1.500 плус" и донираним средствима из Русије.

Фото: РТРС

Представили су се и модернизована оклопно-извиђачка возила "БРДМ-2МС" из донације Руске Федерације, као и борбена возила "лазар 3", самоходне топ-хаубице "нора" и војнополицијска борбена возила.

Фото: РТРС

Данашњој вјежби присуствовали су и предсједник Србије Александар Вучић, премијер Русије Дмитриј Медведев и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Повезане вијести:

Медведев у Београду; Састанак и са Жељком Цвијановић и Милорадом Додиком