latinica  ћирилица
19/10/2019 |  12:42 ⇒ 13:59 | Аутор: РТРС

Додик: Питање гасовода једно од приоритетних тема са Медведевим

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је за нашу телавизију да ће са премијером Русије Дмитријем Медведевим имати низ отворених питања везаних за економску сарадњу са Руском федерацијом.

Додик је рекао на батајничком аеродрому, уочи почетка војне вјежбе "Слобода 2019", да ће са Медведевим разговарати и о другим видовима сарадње.

- Република Српска има намјеру да се придружи гасоводу "Турски ток". То зависи од тога када ће гасовод да стигне у Србију, онда ће, наравно, да крене и у Српску - рекао је Додик.

Он је навео да су представници Републике Српске са руководством "Гаспрома" раније договорили одређене аранжмане, о чему ће, такође, данас разговарати с Медведевим.

Српски члан Предсједништва БиХ је напоменуо да ће са руским премијером разговарати и о другим видовима сарадње, укључујући и економску.

- Упознаћу га са политичком ситуацијом у Републици Српској и проблемима који су настали у вези са неформирањем власти у БиХ - рекао је Додик, који ће са Медведевим разговарати и о ситуацији у Руској Федерацији, те плановима Русије за економску и сваку другу сарадњу.

Додик је рекао да је чињеница да Србија и Русија већ дуже вријеме имају одличну сарадњу, која је важна и са становишта Косова и Метохије.

- Позиција Русије се показала као неутрална. Они подржавају локалне структуре власти и не мијешају се у унутрашња питања, имају своје војно-политичке приоритете и Русија није признала Косово - рекао је Додик.

Говорећи о БиХ, Додик је поновио да Русија стоји иза Дејтонског мировног споразума и да је њена позиција око тога више пута јасно саопштена и доказана кроз дужи временски период.

Додик је напоменуо да Москва има јасан став и у оквиру УН, те да се захваљујућу Русији у Савјету безбједности може чути и став Републике Српске.

Повезане вијести:

Из часа у час: Медведев у Београду; Састанак и са Цвијановићевом и Додиком