latinica  ћирилица
19/10/2019 |  16:37 ⇒ 16:38 | Аутор: СРНА

Додик: Србија гарант за безбједност свих Срба

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Србија постаје гарант за безбједност свих Срба гдје год да се налазе и да је данашња војна вјежба у Батајници показала да је војска добро организована, опремљена и под чврстом управом.
Милорад Додик - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ДодикФото: Screenshot/YouTube

Додик је након војне вјежбе, којој присуствовао у друштву предсједника Србије Александра Вучића и премијера Русије Дмитрија Медведева, рекао да радује приказана организованост, опремљеност и одлучност Војске Србије, што прије 10 година није било могуће.

- Србија у времену које долази постаје гарант за безбједност свих Срба гдје год да се налазе. То је и предсједник /Србије Александар Вучић/ говорио, да се више неће десити олуја и ми ту читамо поруке и за нашу безбједност - рекао је Додик за АТВ.

Он истиче да је оно што има војска и полиција Србије најбоље у региону и да је усмјерено миру.

Додик је нагласио да Република Српска нема никакве намјере дестабилизације и угрожавање мира, али да итекако има намјеру да се бори за свој политички статус и своје политичко право да одређује начин на који ће да живи.

- Они који не желе да дају ту слободу они су спремни да употријебе силу. И због тога морамо да имамо на уму да се наша полиција оспособи и да са пријатељима развијамо различите моделе сарадње - рекао је Додик.

Предстојећи састанак у Београду са премијером Русије Додик је окарактерисао као сарадњу у континуитету, те додао да ће данашњи разговори бити усмјерени развоју за приступ гасоводу "Турски ток".

- Раније смо предсједница Републике Српске и ја потписали споразум са "Гаспромом". Наравно да смо условљени чекањем да Србија то заврши, односно да преко Бугарске дође у Србију, а онда ће доћи ред и на нас - рекао је Додик.

Он је истакао да је то значајна инвестиција и да без ангажмана руске стране неће ништа моћи.

- Нешто смо ријешили око Бијељине, али примарни гасовод мора да пређе Дрину и да се гради према Бањалуци - рекао је Додик и додаје да ће бити и разговора о Рафинерији.

Додик је најавио да ће тражити да и Република Српска на неки начин има корист од посебног или специјалног споразума који ће Русије убрзо потписати са Србијом о слободној трговини.

- Тражићу за Републику Српску и робу из Српске - рекао је Додик и најавио да ће тражити да се убрзају одређене инвестиције, попут инвестиције у Зворнику у вези са компримираним гасом, како би се што прије добио јефтинији енергент.

Осим тога, каже Додик, намјера је да се прошири сарадња у области образовања, подсјетивши да одређене компаније из Русије већ стипендирају студенте из Републике Српске.

Додик је рекао да ће током сусрета са Медведевим бити ријечи и о политичкој ситуацији и да ће упознати премијера Русије због чега на нивоу БиХ нема власти годину дана од избора.

- Свакако то није без притисака у вези са НАТО-ом. Одлучни смо да то не прихватимо. Када би се Годишњи национални програм /АНП/ активирао, знамо да не би било могуће да рачунамо на подршу и ово што смо данас видјели овдје било би само на разгледници - рекао је Додик.

Он је поручио да се не смије дозволити да граница на Дрини буде и граница НАТО-а.