latinica  ћирилица
21/10/2019 |  16:28 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Затражено хитно измјештање миграната из кампа Вучјак код Бихаћа

Оперативна група за питање миграција у Унско-санском кантону, затражила је хитно измјештање миграната из кампа "Вучјак" код Бихаћа.. Као једно од могућих мјеста гдје би могли да буду премјештени, помиње се и Медено Поље код Босанког Петровца.

Захтијевају да мигрантски центри у Бихаћу и Великој Кладуши, из безбједносних разлога, буду измјештени из градских подручја. Упозоравају да нити један закључак из Брисела у вези с мигрантском кризом у БиХ, до данас није испоштован, чак ни онај главни, а то је сарадња свих надлежних институција у БиХ. Састанку нису присуствовали надлежни из Савјета министара у техничком мандату.

Медено поље поново се помиње као будућа локација за смјештај миграната. У оперативној групи сматрају да је - најповољније из безбједносних и здравствених разлога. Истичу да би премјештање миграната могло бити ускоро.

- Овдје, кад су у питању технички капацитети, у Бири и Миралу имамо контејнере који се у истом моменту могу премјестити у Медено Поље, и да се ту формира један камп - рекао је министар унутрашњих послова УСК Мустафа Ружнић.

Захтјев за премјештање миграната образлажу нарушеном безбједносном ситуацијом у кантону, гдје су мигранти од почетка године починили 200 кривичних дјела и учествовали у 700 инцидената. Од власника који изнајмљују просторе за смјештај миграната, затражено је да не продужују уговоре са ИОМ-ом.

- Да се хитно сви мигранти са Вучијака измјесте ван насељеног подручја, заједно са мигрантима из Бире и Мирала, да се изнмјесте ван насељеног подручја, односно у постојеће центре ван УСК. А то су центри Салаковац, Ушивак и тако даље - навео је Ружнић.

Вријеме истиче, поготово за мигранте са Вучјака који су дан провели у тешким условима. Из Црвеног крста упозоравају да су залихе хране на измаку. Хигијенско-епидемиолошка ситуација је катастрофална. Све је више миграната заражених шугом. Од данас, град више камп не снабдијева водом, нити ће убудуће одвозити смеће.

- Свако ко мисли да је то проблем, и слажем се да јесте проблем. Може да се укључи и да плати воду за те људе горе, ево ми двије године патимо се у Бихаћу - истакао је градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић.

- Свјесни те ситуације у којој се налази кантон и град, Управа цивилне заштите кантона наставиће са финансирање одвоза смећа и снабдијевање водом Очекујемо захтјев градске управе. Није битно о ком се износу ради - каже Џевад Ливаковић из Цивилне заштите УСК.

На састанак су позвани и надлежни из Савјета министара у техничком мандату, али се нико није одазвао. Министар безбједности у техничком мандату тврди да није упознат о закључцима Оперативне групе.

- То они самоиницијативно одређују иако је то противно и ставу ЕУ. Јер, Европска унија је рекла да неће подржавати прихватне центре који су у приватној својини и ја мислим да је то њихова самоиницијативна одлука - сматра министар безбједности БиХ у техничком мандату Драган Мектић.

Од премијера Федерације Фадила Новалића затражено је да хитно обустави линију талго воза Сарајево – Тузла - Бихаћ, којом у овај град дневно стиже и до 150 миграната.

Повезане вијести:

Срби ће блокадом пута спријечити смјештање миграната у Медено Поље