latinica  ћирилица
21/10/2019 |  20:31 | Аутор: СРНА

Срби ће блокадом пута спријечити смјештање миграната у Медено Поље

Срби ће блокадом пута Дрвар-Босански Петровац спријечити евентуално премјештање мигранта из Бихаћа у српско село Медено Поље јер би реализација такве одлуке представљала кршење Анекса седам Дејтонског мировног споразума, рекао је Срни предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић.
Медено Поље -
Медено Поље

- Срби који живе у Дрвару и Босанском Петровцу и они који су тренутно у Новом Саду и Београду, а родом су из ових крајева, организоваће се и блокирати пут Дрвар-Петровац - рекао је Радановић Срни након што је Оперативна група за питање миграција у Унско-санском кантону /УСК/ данас затражила хитно измјештање миграната из прихватног кампа "Вучјак" код Бихаћа и предложила да они буду смјештени у Медено Поље, код Босанског Петровца.

Радановић указује да би смјештајем миграната у Медено Поље мигрантска криза била приближена и међуентитетској граници јер је то село ваздушном линијом удаљено од Дринића, односно Републике Српске не више од три километра.

Он каже да би реализација тог плана била кршење Анекса седам Дејтонског мировног споразума и подсјетио да су сви нивои власти обавезани да осигурају услове за живот повратника.

- Бићу тамо први са своје троје дјеце, као и сви Срби делегати у Дому народа, начелници четири српске општине, јер бранимо концепт повратка - рекао је Радановић.

Он је рекао да ће, осим свих српских представника на нивоу БиХ и Федерације БиХ, позвати амбасадоре земља потписница Дејтонског споразума - САД, Русије, Велике Британије, Француске, Њемачке, ЕУ, да заједно тај дан буду са Србима на блокади пута и да спријече ту намјеру кантоналне Владе.

Радановић је напоменуо да је Оперативна група УСК данас поново предложила да се мигрантски центар смјести у српско село Медено Поље, што је у посљедње три године шести или седми покушај.

Истакавши да је Медено Поље окружено српским селима Суваја, Колунић, Врточе, Оштрељ, Ведро Поље и да ту, осим Срба, никада нико није живио, Радановић је указао да власти УСК сада ту предлажу слање 6.000 до 7.000 муслимана из афро-азијских земља.

Он је указао да кроз историју постоје стална настојања да се Срби затру на том подручју, и то од 1941. године, преко 1995, па до сада.

Оперативна група за питање миграција у Унско-санском кантону /УСК/ затражила је данас хитно измјештање миграната из прихватног кампа "Вучјак" код Бихаћа који од данас немају приступ води за пиће, нити се врши одвоз смећа са те локације.

Премијер УСК-а Мустафа Ружнић рекао је да је потврђен закључак Скупштине УСК у правцу очувања безбједности и здравствено-епидемиолошке ситуације да постојећи центри "Бира" у Бихаћу и "Мирал" у Великој Кладуши који немају потребне сагласности буду измјештени ван насељеног подручја.

- И даље остајемо при одлуци да је то Медено Поље и тражимо од међународних организација да заједно са Министарством безбједности крену у правцу измјештања - навео је Ружнић.

Повезане вијести:

Затражено хитно измјештање миграната из кампа Вучјак код Бихаћа