latinica  ћирилица
21/10/2019 |  18:06 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Стимулативни модели плаћања путарина у Српској

Измјенама и допунама Закона о јавним путевима, који је усвојила Народна скупштина, возаче на ауто-путевима у Српској очекују стимулативни модели плаћања путарина, међу којима су и јефтиније путарине од 15 до 25 одсто. У Министарству саобраћаја кажу да, на овај начин, желе да подстакну возаче да не избјегавају ауто-путеве.

Возачима који свакодневно користе ауто-путеве у Српској, до краја октобра требало би да буде олакшано и омогућено јефтиније путовање.

У Министарству наводе да ће возачи на располагању имати два стимулативна модела.

Први су претплатне карте, које ће важити за путничке аутомобиле и возила попут мотоцикала и мопеда.

Попусти ће се односити само на електронску наплату путарине.

- Цијена карте ће бити 40 пута цијена на тој релацији. Рецимо од Прњавора до Бањалуке 40 пута цијена и то је цијена мјесечне карте. Годишња карта је по истом принципу - цијена те релације пута 400, с тим да годишња карта неће бити везана за календарску годину него уколико купите у мају, трајаће до маја идуће године - појаснила је Наташа Костић, помоћница министра саобраћаја и веза Републике Српске.

По овом моделу мјесечна карта за путничка возила на релацијама Бањалука -Прњавор износила би 160, а Бањалука -Добој 280 марака.

Годишња од 1.600 до Прњавора, а 2.800 до Добоја.

Мјесечна и годишња карта за релацију Бањалука - Градишка требало би да буде позната до краја мјесеца, када ће Влада донијети одлуку о висини путарине на овој релацији.

Да би возачи користили ове повластице, у аутомобилу морају да имају таг, односно уређај за електронску наплату који кошта 40 марака.

Поједини возачи сматрају да ће им на овај начин бити олакшано плаћање путарине и омогућено краће задржавање на наплатним кућицама.

Друга врста стимулативног модела, односно могућности да возачи остваре попуст, је и сада у примјени, и износи 15 одсто.

Дакле, ко год узме таг уређај те електронски уплати, на примјер, 100 марака путарине, за трошење добија додатних 15 марака, а до краја октобра стимулативни попуст би требало да се повећа до 25 одсто и односиће се на комплетну мрежу аутопутева.

Ова два стимулативна модела требало би да буду у функцији крајем мјесеца, када се очекује да заживи и затворени систем наплате на правцу Бањалука - Градишка.