latinica  ћирилица
21/10/2019 |  18:32 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Српска све ближе изградњи гасовода; Бугарска деблокирала "Турски ток"

Српска је све ближе изградњи гасовода. Након успјешног састанка српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и руског премијера Дмитрија Медведева у Београду, охрабрују и вијести из Бугарске. Та држава Европске уније деблокирала је реализиацију пројекта "Турски ток".

Премијер Бугарске Бојко Борисов отворио је 11 километара трасе "Балканског тока", што је наставак "Турског тока", који би требало да прође кроз Србију, одакле један крак води ка Републици Српској.

Ова вијест потврдила је оправданост већ завршених послова у одређивању трасе кроз Српску, која ће бити подударна траси аутопута Бијељина - Бањалука.

Подстицај је и пред рјешавање наших имовинско-правних послова, и пројектовање које ће бити повјерено руским компанијама.

- Отклања и посљедњу препреку и дилему да ли да идемо у реализацију овог пројекта. Дакле, овим су отколњене све дилеме и сад је отворен простор за много интензивније активности на реализацији овог пројекта - истакао је Љубо Гламочић, директор предузећа "Гас-Рес".

Српски члан Предсједништав БиХ Милорад Додик задовољан разговорима с руским премијером Дмитријем Медведевим у Београду. Каже да је ријеч о наставку плана, иницираног на састанку са предсједником Владимиром Путином.

- Залихе гаса су довољне за наредних 600 година, то је доказано. То је енергент који ће обиљежити будуће вијекове. Свакако да је веома важно да да се тај гасовод гради и у Републици Српској - нагласио је Додик.

Додик не одбацује могућност да Сарајево поново блокира пројекат, ако одбије да да сагласност да дио гасовода буде изграђен испод Дрине.

Овај пут, каже Додик, Српска има рјешење и за то. Захвалан је Русији на коректном односу према питању, у којем се преплићу политика и економија: "Они желе да граде гасовод и да буду присутни енергетски на овом простору. Некима то не одговара. Знамо се да Американци хоће да се продаје гас који се компримује у Америци. Али, то су односи тих великих који имају своје интересе. Ми треба да изаберемо оно што је јефтиније и за нас дугорочно сигурније."

Министар енергетике Петар Ђокић каже да је посебно задовољан што Русија досљедно испуњава обећања у вези са заједничким пројектом гасификације.

Наглашава да ће овај подухват донијети велику корист не само Српској, већ и осталим партнерима који препознају његов многоструки потенцијал. 

Повезане вијести:

Антић: Испорука гаса из правца Бугарске током идуће године