latinica  ћирилица
22/10/2019 |  09:57 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

НСРС о измјенама и допунама Закона о здравственом осигурању

У Бањалуци посланици Народне скупштине Републике Српске размотрили су Приједлог ребаланса буџета Српске за ову годину - по хитном поступку, којим је планиран буџетски суфицит од 67,6 милиона КМ.

20.00 - Основни разлог за доношење закона о измјенама и допунама Закона о здравственом осигурању јесте потреба за раздвајањем остваривања права на здравствено осигурање од статуса незапосленог лица, рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

19.46 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о заштити од пожара којим је предвиђено да се за потребе гашења пожара или спасавања људи и имовине може ангажовати Хеликоптерски сервис Српске.

Овим приједлогом закона прописан је другачији начин распођеле прикупљених средстава по основу накнаде привредних друштава и других правних лица која на територији Републике Српске уплаћују накнаду у висини 0,03 одсто од пословног прихода за реализацију посебних мјера заштите од пожара.

Прописано је да 40 одсто прикупљених средстава иде на посебан рачун Републичке управе Цивилне заштите, за опремање и обуку ватрогасно-спасилачких јединица у Републици Српској, а 60 одсто на рачун буџета јединица локалне самоуправе према сједишту привредног друштва за реализацију пројеката техничког опремања ватрогасно-спасилачких јединица локалне самоуправе.

У образложењу предложеног закона наводи се да су разлози за његове доношење неопходност прописивања обавезе власницима објеката у којима се окупља већи број лица да спроведу адекватне мјере заштите од пожара за које је потребна сагласност Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Овим законским рјешењем прописују се обавезе јединицама локалне самоуправе да формирају димњачарске службе, повећање одговорности пројектаната заштите од пожара и пројектантских кућа које израђују елаборате мјера заштите од пожара.

18.49 - Приједлогом закона о заштити од пожара, о којем је у току расправа у Народној скупштини Републике Српске, предвиђено је да се за потребе гашења пожара или спасавања људи и имовине може ангажовати Хеликоптерски сервис Републике Српске.

Разлози за доношење новог закона односе се на неопходност прописивања обавезе власницима објеката у којима се окупља већи број лица да спроведу адекватне мјере заштите од пожара за које је потребна сагласност Министарства унутрашњих послова Републике Српске, наводи се у образложењу овог приједлог закона.

Овим законским рјешењем прописују се обавезе јединицама локалне самоуправе да формирају димњачарске службе, повећање одговорности пројектаната заштите од пожара и пројектантских кућа које израђују елаборате мјера заштите од пожара.

Разлози за доношење овог закона су и подизање нивоа свијести о заштити од пожара код ђеце и омладине прописивањем обавезе за предшколске и школске установе за утврђивање и спровођење програма едукације, као и функционалнији начин распођеле прикупљених средстава за опремање и обуку ватрогасно-спасилачких јединица.

Предсједник Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић предложио је у име овог клуба амандман који предвиђа повећану потребу за улагањем у превентивне мјере на ублажавању могућих посљедица елементраних непогода.

Жунић је рекао да све локалне заједнице у Републици Српској имају израженију потребу за повећаним улагањем у разне превентивне активности због чега би намјенска средства која се иначе прикупљају за противпожарну заштиту могла бити уложена и у мјере превенције у смислу ублажавања посљедица потенцијалних елементарних непогода.

Посланик СДС-а Милан Тубин сматра да овај закон не треба усвојити, већ да иде на дораду у складу са препорукама Скупштине Ватргасног савеза Републике Српске која је утврдила велики број пропуста, те да је на овом акту рађено без формирања стручне радне групе.

18.20 - Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је потребно доношење Приједлога закона о измјенама Закона о извршењу буџета Републике за ову годину, с обзиром да је предложеним ребалансом увећан овогодишњи буџет.

Она је рекла да је због тога потребно прилагодити члан два важећег Закона о извршењу буџета Републике Српске за 2019. годину тако да се прикупљена средства, која су већа у односу на планирани буџет за ову годину распореде буџетским корисницима према одлуци о усвајању ребаланса Буџета Српске за 2019. годину.

О овом приједлогу, који је размотрен у парламенту, није било посланичке расправе. Приједлог ребаланса буџета Републике Српске за 2019. годину износи укупно 3,316 милијарди КМ и већи је за 60,6 милиона КМ или 1,9 одсто од усвојеног Буџета за 2019. годину /3,256 милијарди КМ.

18.00 - НСРС размотрила је по хитном поступку Приједлог ребаланса овогодишњег буџета у износу од 3,316 милијарди КМ који је већи за 60,6 милиона КМ или 1,9 одсто од буџетског износа за ову годину.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је у завршној ријечи да се ребаланс неопходан зато што је остварено више прихода него што је планирано првим ребалансом за ову годину.

Она је истакла да је ово повећање прихода намијењено за повећање плата у полицији и за повећање пензија у августу.

- Потрошили смо 12 милиона КМ за повећање пензија у овој години - истакла је Видовићева.

Она је рекла да задужење Републике Српске за ову годину износи 378 милиона КМ, напомињући да је такву одлуку донијела Народна скупштина Републике Српске, те да се Влада тога придржава.

"Укупно са каматом ове године буџет Републике Српске отплаћује 619 милиона КМ. Сваке године и уназад неколико година буџет више отплаћује него што узима кредита у току године. То значи да се буџетски дуг Републике Српске смањује", нагласила је Видовићева.

Она је оцијенила да су два највећа проблема у Републици Српској дугови здравства и доста лош рад јавних предузећа.

- На томе Влада ради и ми смо одлучни да од јануара идуће године, ако ништа, бар зауставимо раст дуг у здравству - рекла је Видовићева.

Она је истакла да се у буџету Републике Српске за идућу годину покушавају повећати плате од 1. јануара.

- То повећање плата одразиће се и на повећања у привреди, а било је значајних ослобађања у привреди. Када смо направили анализу, нисмо дошли до податка да се то што смо ослободили послодавце од давања прелило у раст плата у реални сектор - навела је Видовићева.

17.05 - Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је, након редовне паузе, посланичком расправом о Приједлогу ребаланса буџета Српске за ову годину, којим је планиран буџетски суфицит од 67,6 милиона КМ.

15.05 - Пауза у НСРС до 17 часова.

14.40 - Потпредсједница Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић навела је да је буџет Српске стабилан, о чему говори и податак да је планирани буџетски суфицит за ову годину 67,6 милиона КМ.

Посланик СДС-а Зоран Видић сматра да овогодишњи, а и ранији буџети Републике Српске нису искориштени на најбољи могући начин да се спријечи одлив становништва.

14.10 - Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је буџет Српске ликвидан, те да се редовно исплаћују пензије, плате и друга буџетска давања.

Током скупштинске расправе о Приједлогу ребаланса буџета за 2019. годину, Видовићева је истакла да Фонд ПИО има највеће учешће у пензијама у Српској од свих земаља у окружењу, те да би то учешће било и веће да ФБиХ Републици Српској врати ранија дуговања по основу пензија.

13.05 - Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да Приједлог ребаланса буџета Републике Српске за 2019. износи 3,316 милијарди КМ и већи је за 60,6 милиона КМ или 1,9 одсто од усвојеног буџета Српске за ову годину. Образлажући овај документ у Народној скупштини Републике Српске, Видовићева је рекла да је Приједлогом ребаланса планиран и буџетски суфицит у износу од 67,6 милиона КМ који ће бити усмјерен на покриће дугова домаћим и страним кредиторима за директне и индиректне обавезе Републике Српске и дугорочне зајмове међународних финансијских институција.

13.00 - Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је данас да су са свим релевантним институцијама интензивиране активности на плану парцелације за дионицу ауто-пута Вукосавље-Брчко-Бијељина, па до Сремске Раче.

- Уз ауто-пут биће планирана и градња гасовода који је од стратешког интереса за Српску. То је национални пројекат Републике Српске предвиђен и просторним планом Српске - рекла је Голићева у Народној скупштини.

12.30 - Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је да Влада и МУП Републике Српске чине све с циљем очувања безбједности становника Српске када је ријеч о мигрантској кризи.

Касиповић је рекао да Влада Српске најозбиљније у БиХ третира тај проблем и да сва владина тијела сарађују на том плану.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изразио је наду да ће Универзитетски клинички центар Српске у наредним годинама моћи да понуди здравствене услуге на плану биомедицински потпомогнуте оплодње.

Он је подсјетио да је на дневном реду ове сједнице парламента управо Нацрт закона о лијечењу неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да се сваки приправнички стаж мора платити.

- Свако ко запосли приправника, мора му дати плату и платити порезе и доприносе. Само волонтирање се не плаћа, односно плаћа се мали проценат доприноса. А како ће свака институција радити у том смислу, зависи од њеног буџета. Не може републички буџет исплаћивати накнаде за све приправнике - рекла је Видовићева.

12.25 - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је данас да ће Влада Српске у складу са могућностима и приливом средстава разматрати да ли ће бити у могућности да изврши и сљедеће ванредно усклађивање пензија у Републици Српској.

Он је током "Актуелног часа" у Народној скупштини Републике Српске рекао да је Влада у овој години обезбиједила ванредно усклађивање пензија у Републици Српској на основу повећаног прилива средстава за уплату доприноса, те да прати уплате и повећање уплата.

11.22 - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да се руска компанија "Зарубежњефт" неће повући из Републике Српске.

Ђокић је нагласио да је током последњег сусрета са руским министром енергетике Александром Новаком на енергетском самиту у Москви добио увјерење да они немају намјеру да се повлаче из Републике Српске.

11.00 - Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су дневни ред седме редовне сједнице Парламента на којем је и Приједлог ребаланса буџета Српске за ову годину, којим је планиран буџетски суфицит од 67,6 милиона КМ.
Овај приједлог биће разматран по хитном поступку.

Са дневног реда повучени су Нацрт закона о заштити узбуњивача – приједлог народног посланика Драшка Станивуковића, као и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике Српске – приједлог народних посланика Јелене Тривић, Драшка Станивуковића и Небојше Вукановића.

Прихваћен је приједлог Клуба посланика СНСД-а да се извјештаји Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске о спроведеним финансијским ревизијама Министарства трговине и туризма, Фонда здравственог осигурања, Јавне установе "Воде Српске" Бијељина, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, Јавне установе Студентски центар "Никола Тесла" Бањалука, сви за прошлу годину, разматрају обједињено, или као једна тачка дневног реда.

На дневном реду је и Приједлог закона о измјенама Закона о извршењу буџета Републике Српске за ову годину - по хитном поступку, Приједлог закона о заштити од пожара, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о здравственом осигурању, те Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити.

Народна скупштина ће разматрати и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о инвестиционим фондовима и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о нуспроизводима животињског поријекла.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Буџетом Републике Српске за ову годину од 3,256 милијарди КМ био је планиран буџетски суфицит од 56,6 милиона, док је Приједлогом ребаланса буџета за ову годину планиран буџетски суфицит од 67,6 милиона КМ, наводи се у образложењу Приједлога ребаланса буџета за ову годину.

Суфицит ће бити усмјерен на покриће дугова домаћим и страним кредиторима за директне и индиректне обавезе, као и дугорочних зајмова од међународних финансијских институција.

Министарка финансија Зора Видовић изјавила је да је циљ доношења ребаланса буџета Српске за ову годину да из вишка остварених прихода буде омогућена реализација капиталних инвестиција, као и измирење обавеза у складу са важећим законским прописима и динамиком њиховог доспијећа, међу којима су повећања пензија и плата за поједине буџетске кориснике.