latinica  ћирилица
22/10/2019 |  16:41 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Свједок обезбјеђивао мјесто погибије Станиславе Копривица

У наставку суђења генералу такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу за ратни злочин над српским цивилима у Калиновику 1995. године, бивши припадник Полицијске станице у овој општини Миливоје Фалаџић рекао је да је обезбјеђивао мјесто на којем је граната усмртила Станиславу Копривица и ранила Душанку Нишић и Јелену Бозало.
Суђење Дрековићу - Фото: РТРС
Суђење ДрековићуФото: РТРС

Овај свједок Тужилаштва БиХ није могао да се сјети датума када се то догодило, али је навео да је тог кобног дана гранатирање почело ујутро око осам часова.

- Био сам преко пута општине када се чуло звиждање гранате из правца Бјелимића. Прва је пала преко пута самопослуге у Улици Пешута Кларића, а одмах за њом пала је друга у центру Калиновика, у Карађорђевој улици. Отишао сам у Станицу гдје су ми рекли да је погинула Станислава, а да су рањене Душанка и Јелена - испричао је Фалаџић.

Он је испричао да га је шеф смјене упутио да обезбиједи мјесто несреће на којем, како је рекао, није затекао настрадале дјевојчице јер су одмах пребачене у Дом здравља.

- Затекао сам Рајка Вишњевца који је чекао инспектора Гаговића из Фоче да обави увиђај, а окупило се и неколико грађана. Видио сам крв, гелере гранате, разбацане школске торбе и ствари које су из њих испале - свједочио је Фалаџић.

Свједок је потврдио да је од колега чуо да је у мјесту Мјеховина, два километра од Калиновика, од гранате рањен Ратко Ђогић, те да су причали да је у Потоцима граната ранила дјечака Мирослава Тошовића.

Током индиректног испитивања Дрековићевог браниоца Кадрије Колића, Фалаџић је рекао да као припадник полиције никада није био на положајима на Трескавици, да војни објекти Војске Републике Српске нису били у граду, те да ништа не зна о подметању пластичног експлозива 15. маја 1995. у центру Калиновика.

Колић је и овом свједоку постављао низ питања која се не односе на период обухваћен оптужницом, што је Судско вијеће забранило уз образложење да она нису релевантна у овом случају.

Према оптужници, Дрековић је у прољеће 1995. издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима.

У оптужници се наводи да је у гранатирању током маја и јуна 1995. године убијено петнаестогодишње дијете, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих, те разорено више објеката.

Наставак суђења заказан је за 5. новембар.