latinica  ћирилица
23/10/2019 |  09:56 | Аутор: СРНА

Нова одлука - нови финансијски удар на будуће возаче и привреду

Нацрт одлуке, чија би примјена довела до драстичног поскупљења процеса полагања возачких испита, ускоро би могао да се нађе пред Савјетом министара у техничком мандату, што ауто-школа сматрају финансијским ударом на будуће кандидате, али и на привреду, коју потреса мањак професионалних возача, пишу Независне новине.
Вожња - Фото: Screenshot
ВожњаФото: Screenshot

Рачуница из бањалучких ауто-школа показује да кандидат за возачку дозволу Б категорије, а који све положи из прве, сада може проћи са трошком нешто већим од 800 КМ, а усвоји ли се ова одлука, цијена ће, тврде, износити више од 1.600 марака.

За А категорију полагање би могло достићи цифру већу од 700 марака, умјесто садашњих око 300 КМ, и усвоји ли се ова одлука, тврде у ауто-школама, то ће утицати на повећан број мотоциклиста без возачке дозволе на путевима.

- За возаче аутобуса комплетан пут до возачке дозволе, буде ли усвојена спорна одлука, коштаће близу 2.100 КМ, а сада је 1.200 КМ - кажу у ауто-школама.

Предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт Републике Српске Никола Грбић истиче да је овакав слијед догађаја катастрофалан.

- Свјесни смо чињенице да немамо професионалних возача. Умјесто да су стимулисали младе да полажу возачки, они уводе повећање цијене, што је ван сваке памети. Мало ко од родитеља може то да плати. Ко год савјетује власт да тако нешто уради, не мисли добро ни грађанима ни привредницима у Републици Српској и БиХ - истакао је Грбић.

Власник једне бањалучке ауто-школе Синиша Радошевић упозорио је да је неприхватљиво да пут до возачке дозволе поскупи више него дупло.

- Такав удар грађани не могу да поднесу, не рачунајући ове који сједе у Министарству комуникација и транспорта у Савјету министара. Уведу ли то, биће мање кандидата, а смањиће се и број ауто-школа - каже Радошевић.

Важећим правилником нису прописане цијене оспособљавања кандидата и тренутно ауто-школе слободно одређују цијене, али би таква пракса могла постати прошлост.

У Министарству комуникација и транспорта у Савјету министара кажу да су припремили текст Нацрта одлуке о јединственим минималним буџетским елементима вриједности наставног часа из теоријског и практичног дијела оспособљавања кандидата за возаче и упутили га на мишљења надлежним органима за образовање /ентитетским и кантоналним министарствима образовања и Влади Брчко дистрикта БиХ/.

Из овог министарства тврде да су сви подржали доношење ове одлуке.

Према њиховим ријечима, наредни корак је било упућивање Нацрта одлуке на мишљења Канцеларији за законодавство и Министарству финансија и трезора.

Тренутно Министарство комуникација и транспорта поступа у складу са сугестијама датим у мишљењу Министарства финансија и трезора, односно проводи одређене анализе, након чега слиједи упућивање ове одлуке на разматрање и усвајање у Савјету министара.

Из Министарства комуникација и транспорта правдају се да је циљ доношења ове одлуке елиминисање нелојалне конкуренције и, како кажу, неприродно ниска цијена оспособљавања код појединих ауто-школа, а која, тврде, иде на штету квалитета процеса оспособљавања.

Из ауто-школа одговарају да спорна одлука не доноси квалитетнију обуку, јер се у самом процесу полагања, изузев цијена, ништа не мијења и подсјећају да је званична статистика показала да само седам одсто незгода изазивају возачи почетници, они који имају до двије године возачког стажа.