latinica  ћирилица
23/10/2019 |  13:16 | Аутор: СРНА

Мектић: Формирати централизовани оперативни штаб

Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић изјавио је да је, с циљем бољег рјешавања питања мигрантске кризе у БиХ, потребно формирати централизовани оперативни штаб у којем ће бити заступљени представници свих нивоа власти.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Мектић је рекао да мигрантска криза у БиХ није морала овако да ескалира, наводећи као примјер сусједне земље у којима, како је оцијенио, мигрантска криза и није неки посебан и озбиљан проблем јер тамо постоје централни органи који се баве тим питањем, те доносе одлуке које се "спуштају" и реализују на сваком нивоу.

- Међутим, овдје у БиХ то представља неку врсту нерјешивог проблема зато што смо ми земља која функционише на бази консензуса и координације - рекао је Мектић на данашњој конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је оцијенио да БиХ, оваква каква је данас, није у стању да се "носи" ни са једном било каквом озбиљном кризом, додавши да илегални мигранти у БиХ улазе и прелазе њену границу и због јако пуно унутрашњих слабости у БиХ.

- Међутим, када уђу, без обзира што су незаконито ушли, на њих се примјењује конвенција УН о заштити миграната и ми им морамо обезбиједити хумани третман - рекао је Мектић.

Он је додао да је свим мигрантима намјера да иду у Западну Европу, да њих 95 одсто у БиХ искаже намјеру за подношење захтјева за азилом и тиме легализује свој боравак на 14 дана, а од тога пет одсто то заиста и учини, док ниједан такав поступак није завршен јер су они након тога "нестали из БиХ".