latinica  ћирилица
23/10/2019 |  16:46 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

Европска седмица безбједности и здравља на послу; Јесу ли радници довољно заштићени?

Европска седмица безбједности и здравља на послу, која се обиљежава у октобру, у Српској је у сјенци двије трагедије.

У понедјељак је у пожару настрадала радница бањалучке фирме која се бави производњом спужве, док је јуче, у паду са скеле, погинуо грађевински радник.

Погибија двије особе на радном мјесту у два дана у Бањалуци поново је покренула питање безбједности на раду.

Изузев ова два случаја, подаци Министарства говоре да је ове године живот изгубило пет радника, тешко је повријеђено 70, а лакше близу 500.

- У овој години у прва три мјесеца било је пет погинулих радника. То је најтрагичније, повећање за осам погинулих у 2018. у односу на 2017. Терен тражи одређену анализу постојећег закона и примјену бољих правилника и бољих услова по овом питању - истакао је Никола Шобат, предсједник Удружења инжењера заштите на раду Бањалука.

У Министарству рада и борачко - инвалидске заштите наводе да су постојећи закон и правилник о превентивним мјеарама добри.

Послодавци су ти који би требало да предузму све потребне мјере заштите на раду и сведу ризик на минимум.

- Тај правилник треба да се само поштује, да се примиени у пракси. Поред тога радна мјеста обавезује и правилник о процјени ризика. Послодавац да уради процјену ризика 100 одсто сигурног радног мјеста. Не постоји ризик који се не може избјећи - каже Владислава Тадић, начелник Одјељења заштите на раду у Министарству рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске.

Из синдиката поручују да улагање у заштиту здравља на раду није трошак него инвестиција и да би послодавци тако требало и да размишљају.

- Озбиљни послодавци размишљају да је здраво и сигурно радно мјесто чист добитак и за послодавца и за укупно средину у којој живимо - нагласила је Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Ни прошла година по раднике није била сигурна.

Страдало је њих 13, највише у грађевинарству, док су у електроиндустрији погинула двојица запослених.