latinica  ћирилица
24/10/2019 |  09:41 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

НСРС усвојила ребаланс буџета

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Приједлог ребаланса буџета Српске за ову годину - по хитном поступку, којим је планиран буџетски суфицит од 67,6 милиона КМ.

12.35 - Гласање о о апсолвираним тачкама дневног реда. Усвојен Приједлог ребаланса буџета Српске за ову годину - по хитном поступку, којим је планиран буџетски суфицит од 67,6 милиона КМ.

12.23 - У НСРС је у току дестоминутна пауза након које ће се посланици изјаснити о апсолвираним тачкама дневног реда.

Претходно је размотрен Нацрт закона о заштити менталног здравља којим се уређује област менталног здравља, превенција и рано откривање сметњи.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић рекао је у завршној ријечи да се у Републици Српској интензивно ради на јачању дјечије и адолесцентне психијатрије у циљу заштите менталног здравља становништва.

- Ми смо у Центрима за ментално здравље омогућили едукацију људи везано за дјечију и адолесцентну психијатрију - истакао је Шеранић.

Потпредсједница НСРС Соња Караџић Јовичевић сматра да је потребна стручна расправа о Нацрту закона о заштити менталног здравља. Она је предложила да стручна расправа траје 60 дана како би се дошло до што квалитетнијег приједлога закона.

Посланик СДС-а Иванка Марковић сматра да на стручној расправи треба обезбиједити присуство људи из кривичноправне струке како би се допринијело изради што квалитетнијег приједлога закона у циљу заштите менталног здравља.

Посланик ДНС-а Мирко Совиљ сматра да треба више радити на превенцији менталних обољења, указујући да потребу смањења стреса и избјегавања стресогених ситуација.

Посланик ПДП-а Љубиша Крунић рекао је да би посебну бригу требало водити о лицима који имају менталне проблеме, а живе сами.

Бегија Смајић из посланичке групе "Заједно за БиХ" оцијенила је да у Републици Српској треба више пажње посветити менталном здрављу, јер ће депресија постати други облик јавног оболијевања становништва као што је то случај у неким развијеним земљама.

11.03 - Посланик СНСД-а Гордана Тешановић рекла је да предложени Нацрт закона о заштити менталног здравља има за циљ велику бригу за промоцију менталног здравља и превенцију ове врсте обољења.

Током скупштинске расправе о Нацрту закона о заштити менталног здравља, Тешановићева је рекла да се овај нацрт закона не бави само особама које су ментално обољеле, већ предност даје акцији на промоцији менталног здравља и превенцији менталних сметњи.

Посланик СНСД-а Милица Ловрић сматра да треба посветити посебну пажњу немалом броју дјеце са сметњама у говору, због чега је потребно веће ангажовање логопеда и психолога у рјешавању овог проблема.

Посланик ПДП-а Милан Шврака рекао је да подржава Нацрт закона и да вјерује да ће се кроз јавну расправу доћи до што квалитетнијег приједлога закона.

.........................................................................................................................

На дневном реду су и нацрти закона о лијечењу неплодности поступцима биомедицинске потпомогнуте оплодње и о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити.

Народна скупштина јуче је размотрила више приједлога закона, међу којима је онај о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити.