latinica  ћирилица
23/10/2019 |  10:11 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Засједање НСРС обиљежила расправа о Закону о социјалној заштити

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама закона о социјалној заштити. Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да је циљ измјена и допуна Закона, да лицима с инвалидитетом која се налазе у најтежем социо-економском положају, буде обезбијеђено право на личну инвалиднину, као новчану помоћ.

20.00 - Предсједник Парламента Недељко Чубриловић завршио је вечерашњу расправу, и за сутра заказао наставак сједнице Народне скупштине Српске.

19.50 - Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о нуспроизводима животињског поријекла отклањају се недостаци из постојећег закона, омогућава потпуна примјена овог акта и ефикасније функционисање у овој области, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић.

Он је рекао да је, између осталог, предложена измјена члана Закона који је уређивао стављање у промет хране за кућне љубимце, укључујући и ону произведену од нуспроизвода, при чему се није узела у обзир она храна или нуспроизводи који не потичу само из увоза него и са територије Српске, односно БиХ.

- Прописују се и услови за сточна гробља и јаме - гробнице као обиљежена и под ветеринарским надзором стављена мјеста за нешкодљиво уклањање лешева, нуспроизвода животињског поријекла, а с обзиром на то да у Српској не постоје спалионице и коспалионице као што је то случај у земљама ЕУ и неким земљама окружења - рекао је Пашалић.

Он је навео да се измјенама овог закона врши потпуно усклађивање са прописима ЕУ који регулишу ову област, те је открио да већ постоје заинтересовани инвеститори за изградњу капацитета за спаљивање и прераду нуспроизвода.

- Ови нуспроизводи се могу искористити за производњу енергије, хране за кућне љубимце и слично - прецизирао је Пашалић и додао да ће провођење овог закона бити велики изазов.

У образложењу овог приједлога закона, који је размотрен у Народној скупштини, наводи се да су његовим допунама прецизније појашњени нуспроизводи који се убрајају у поједине категорије, као и тестирања на спонгиформне енцефалопатије

19.40 - НСРС размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о инвестиционим фондовима који има за циљ заштиту инвеститора и унапређења рада друштава за управљање. Образлажући Приједлог закона, помоћник министра финансија Републике Српске Сњежана Рудић рекла је да се законске измјене и допуне односе на редефинисање одредаба којима се уређују трошкови отворених инвестиционих фондова, тако што се раздвајају трошкови који се плаћају директно из њихове имовине од накнада утврђених законом које намирују власници удјела.

Рудићева је рекла да је овим законским рјешењем предвиђено давање овлаштења друштву за управљање да у складу са законом утврђеним условима, донесе одлуку о престанку рада и добровољној ликвидацији отвореног инвестиционог фонда, као посебне имовине без својства правног лица. Она каже да се измјене и допуне односе и на јачање заштите имовине акционара, односно власника удјела, кроз експлицитно дефинисање одвајања имовине инвестиционог фонда и друштва за управљање, те прецизирање да та имовина не улази у ликвидациону или стечајну масу, те да се не може користити за измирење потраживања повјерилаца друштва за управљање.

19.10 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености који ће допринијети бољој социјално-економској заштити незапослених, којима без њихове сагласности, кривице или захтјева престане радни однос.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Мира Васић изразила је наду да ће измјене овог акта олакшати незапосленима да што прије добију услугу Завода за запошљавање, те да ће се доћи до стварног броја незапослених. Она је објаснила да ако незапослено лице остварује право на новчану накнаду за вријеме незапослености током 24 мјесеца, а Завод за запошљавање му, након четири мјесеца понуди посао, дужан је да га прихвати.

Предложеним рјешењима у овом закону продужено је трајање дужине права на новчану накнаду за вријеме незапослености /за раднике са дужим радним стажом/ и њена висина. У образложењу овог акта се наводи да је предложеним рјешењем максимално трајање права на новчану накнаду са досадашњих 12 продужено на 24 мјесеца /за раднике са више од 35 година радног стажа/.

У предложеном рјешењу се, између осталог, наводи да се најнижа новчана накнада за вријеме незапослености одређује у износу од 80 одсто најниже плате у Српској, а то представља номинално повећање износа са 256 КМ на 360 КМ мјесечно.

18.20 - Посланик НДП-а Александар Фулурија рекао је да законским рјешењима треба радити на очувању достојанства и дигнитета радника.

- Треба што више финансијски стимулисати предузетнике, посебно оне млађе, за оснивање фирми - рекао је Фулурија током посланичке расправе о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености.

17.10 - Настављена сједница НСРС.

15.05 - Сједницу можете пратити након редовне паузе до 17.00 часова.

14.45 - Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић рекао је у Народној скупштини Републике Српске да институције не штите раднике, те да то не чини ни синдикат.

Посланик СНСД-а Огњен Жмирић је у расправи, која се одмакла од актуелне тачке дневног реда, рекао да је његов страначки колега Денис Шулић млад и успјешан политичар и посланик, те да се зна којим странкама и људима из Српске управља лидер СДА Бакир Изетбеговић.

14.15 - Нови закон о измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености допринијеће бољој социјално-економској заштити незапослених лица којима без њихове сагласности, кривице или захтјева престане радни однос, рекла је помоћница министра рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Мира Васић.
Образлажући приједлог овог закона Васићева је рекла да је предложеним рјешењима продужено трајање дужине права на новчану накнаду за вријеме незапослености /за раднике са дужим радним стажом/ и њена висина.

У образложењу овог акта се наводи да је предложеним рјешењем максимално трајање права на новчану накнаду са досадашњих 12 продужено на 24 мјесеца /за раднике са преко 35 година радног стажа/.

14.00 - НСРС размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити којим је предвиђено да се за лица са инвалидитетом која се налазе у најтежем социо-економском положају обезбјеђује право на личну инвалиднину као новчану помоћ. Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је у завршној ријечи да би систем инвалидске заштите требало да се измјести из система социјалне заштите.

- Проблем је што ми тренутно немамо капацитета како бисмо то подржали у најбољој могућој мјери, нити имамо установа које би се могле бавити овим питањем - истакао је Шеранић.

Шеранић је напоменуо да је на центрима за социјални рад много обавеза које не могу да постигну.

11.27 - Посланик СНСД-а Душица Шолаја предложила је у име клуба амандман на Приједлог измјена и допуна Закона о социјалној заштити који предвиђа да буде продужен период бриге државе за дјецу без родитељског старања са садашњих 18 на 21 годину.

Током скупштинске расправе о Приједогу закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити, Шолаја је појаснила да се овај амандман односи на дјецу која су смјештена у Дому за дјецу и омладину без родитељског старања или хранитељским породицама.

Она је подсјетила да је постојећим Законом предвиђено да Дом за дјецу и омладину без родитељског старања обезбјеђује збрињавање дјеце без родитељског старања и дјеце чији је развој ометен породичним приликама до њихове 18 године.

10.25 - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је циљ измјена и допуна Закона о социјалној заштити да лицима са инвалидитетом која се налазе у најтежем социо-економском положају буде обезбијеђено право на личну инвалиднину као новчану помоћ.

Образлажући у Народној скупштини Републчике Српске овај приједлог закона, Шеранић је рекао да је ријеч о лицима која су зависна од помоћи и његе друге особе приликом задовољавања основних животних потреба и којима је оштећење или обољење настало у развојном периоду, а имају утврђено тјелесно оштећење од 70 до 100 одсто.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Пред посланицима је и Нацрт закона о заштити менталног здравља, Нацрт закона о лијечењу неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима.

Посланици су јуче размотрили приједлог измјена Закона о здравственом осигурању, Приједлог ребаланса републичког буџета и измјене Закона о његовом извршењу и Приједлог закона о заштити од пожара.