latinica  ћирилица
24/10/2019 |  13:54 ⇒ 15:51 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕП подржао приступне преговоре с Албанијом и С.Македонијом

Европски парламент са 412 гласова "за", 136 "против" и 30 "уздржаних" усвојио резолуцију о отварању приступних преговора са Албанијом и Сјеверном Македонијом.
Европски парламент (фото:Sputnik / Алексей Витвицкий) -
Европски парламент (фото:Sputnik / Алексей Витвицкий)

Политика проширења ЕУ била је најефикаснији спољнополитички инструмент Уније, а даља разградња те политике може довести до све нестабилније ситуације у непосредном сусједству ЕУ, упозорава се у Резолуцији.

Усвојеном Резолуцијом, Европски парламент изражава разочарење неуспјехом ЕУ да због блокаде Француске, Холандије и Данске отвори приступне преговоре Албанијом и Сјеверном Македонијом које су, као оцјењује Европски парлиамент, испуниле услове за нови корак на путу европских интеграција.

Наглашава се да је таква одлука "стратешка грешка", да штетно утиче на кредибилитет ЕУ и шаље негативан сигнал земљама кандидатима у вези добросусједских односа, као и да отвара врата утицају других играча у региону.

- Интеграција земаља које испуњавају услове помаже ЕУ да одржи своју међународну улогу и заштити своје интересе, а напредак на путу ка ЕУ такође има трансформативни ефекат на саме земље кандидате - стоји у тексту.

Резолуција напомиње да могућа реформа процеса проширења не би требало да омета земље које су испуниле услове за отварање приступних преговора.

Додаје да земље кандидате треба оцјењивати на основу сопствених заслуга и објективних критеријума, а на основу унутрашњих чинилаца појединих држава чланица.

- Подсјећамо на велика очекивања младе генерације региона у погледу придруживања ЕУ и вјерујемо да би будућност без јасне перспективе могла довести до миграције из региона - стоји у Резолуцији.

Европски парламент жали што одлука Европског савјета о неотврању приступних преговора са Скопљем и Атином поткопава напоре које је ЕП уложио у процес проширења и Стратегију за западни Балкан.

Предлаже се сазивање регионалног парламентарног дијалога са руководствима парламената западног Балкана како би се стратешки размотрила улога парламената у "ЕУ реформском процесу и остваривању конкретних мејра за испуњавање европске аспирације народа у региону".