latinica  ћирилица
24/10/2019 |  15:26 ⇒ 15:31 | Аутор: СРНА

Свједок чуо да је оптужени Tурудић био на Чемерну током напада

На суђењу оптуженима за злочин над српским цивилима у илијашком селу Чемерно у јуну 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Мирзет Шкуљ рекао је да је чуо да је оптужени Теуфик Турудић био на Чемерну у вријеме напада.

Шкуљ је данас у Суду БиХ навео да је 23. маја 1992. године у Какњу добровољно приступио овој чети у којој је обављао дужност командира Трећег вода.

Он је свједочио да је његов вод, у којем је било двадесетак људи, из Какња убрзо пребачен у Брезу, гдје су приступили неком одреду, или да не зна ко је био командир.

Шкуљу је предочен исказ из истраге у којем пише да се сјећа да је у Брези одређено да командир буде Џемал Хаџић. Данас је рекао да му није познато у којем својству је био Хаџић и нагласио да од њега није добијао наређења.

Он је рекао да му је било познато да су требали ићи за Сарајево, али су због блокаде путева отишли у Брезу гдје су имали војну обуку, након чега су отишли на Влахиње изнад Брезе.

- На Влахињу, гдје смо обављали уобичајене војне активности, били смо изложени сталном гранатирању. Ту је рањен командир чете Јашарспахић. Према правилима војске, Јашарспахића може замијенити командир Првог вода, али ми није познато је ли Турудић, као његов командир, преузео ту дужност - рекао је Шкуљ.

Свједок је навео да је након Јашарспахићевог рањавања његовом воду наређено да иду у мјесто Мисоча, гдје су припојени јединици из Брезе, те потврдио да је Турудић остао на Влахињи.

Шкуљ је рекао да му о дешавањима на Чемерну 10. јуна 1992. ништа није било познато. Само је, каже, чуо да су тамо биле хаубице које су гранатирале Брезу и да је "Туфо ишао горе".

Он је потврдио да је оптужене Хариса и Бењамина Сикиру упознао прије напада на Чемерно, те да је све што зна о том догађају сазнао из прича других.

Данашње рочиште почело је наставком индиректног испитивања одбране свједока Тужилаштва Драге Ђурића, које је претходно прекинуто због лажне дојаве о подметнутој бомби у згради Суда БиХ.

Ђурић је и данас поновио да је био везиста Нишићког батаљона Војске Републике Српске и да су он и колега из Фоче 24 часа раније дешифровали телеграм о планираном нападу на Чемерно.

- Чуо сам разговор између Хрвата и муслимана из Тарачин дола да долази група из околине Зенице и да ће бити напад, али није речено гдје. Дан прије напада ухватили смо телеграм да ће они доћи на Тарачин до, да ће напасти Чемерно и да ће их водити Шумар - испричао је Ђурић.

Ђурић је и данас рекао да је након напада видио онеспособљене хаубице на Чемерну, те да не зна да је из њих пуцано.

Тужилаштво БиХ терети бивше припаднике Територијалне одбране, те активног и резервног састава полиције - Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада, Хариса и Бењамина Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзета Бешлију, те Хамдију Спахића и Нехруа Ганића - да су у јуну 1992. године учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно.

Оптужени су да су 10. јуна 1992. извршили напад на Чемерно приликом чега је убијено 30 особа српске националности. Неке од жртава биле су и мучене, а спаљена је и имовина.

Наставак суђења заказан је за 31. октобар.