latinica  ћирилица
24/10/2019 |  18:33 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Савјет министара и РАК оглушили се о закључке Владе Српске

Савјет министара БиХ, Регулаторна агенција за комуникације БиХ и Савјет РАК-а оглушили су се о закључке Владе Републике Српске, којим је тражено поништавање Јавног позива за додјелу Дозволе за коришћење радиофреквенцијског спектра за пружање услуге управљања електронском комуникацијском мрежом у дигиталној земаљској радиодифузији БиХ –мултиплекс Ц и тзв. Правила 90.

Влада Српске још је у фебруару ове године закључцима тражила да буду стављени ван снаге због незаконитости и повреде имовине Републике Српске.

Министарство саобраћаја и веза дало је негативно мишљење на Правило 90 о пружању услуга управљања електронском комуникацијском мрежом у дигиталној земаљској радиодифузији и одлуку о расписивању јавног позива за Мултиплекс Ц, а Влада Српске тражила је њихово повлачење јер нису у складу са Законом о комуникацијама. Међутим, Савјет регулаторне агенције за комуникације одбацио је закључак Владе.

- Савјет РАК одговорио је да не постоји оправдани основ за стављање ван снаге због пробијања рокова - рекла је Дијана Обрадовић помоћница министра саобраћаја и веза Републике Српске.

Како се тек баш сада и баш на тачки на коју је Српска дала негативно мишљење, истрајава на роковима, кад је процес дигитализације требало да буде завршен још 2015. године, питају у Министарству.

- Зашто је журба са мултиплексом Ц, кад смо дали дозволе комерцијалним телевизијама да уђу у мултиплекс А и Б баш због захтјева комерцијалних телевизија.

- Влада је тражила даа Савјет министара заштити опште добро – радиофреквентни спектар БиХ и Српској, јер су спорни документи у супротности са Стратегијом преласка са аналогне на дигиталну земаљску радиодифузију, документу који је такође усвојен без сагласности Владе Српске. Истичу да се мора ићи у правцу дигитализације, али да би у том процесу требало прихватити и ставове Републике Српске.

- Закључак Савјета министара је да се мишљења ентитета могу добити али да нису обавезујућа...Зашто је проблем да било који орган БиХ уважава одлуке Владе Српске, зашто су РАК и Савјет министара игнорисали мишљење Министарства и Владе - навела је Обрадовићева.

Према Закону о комуникацијама, јасно је прописано да Савјет министара може да доноси одлуке и правила само у складу са важећим законом. Међутим,у истом закону нема ни слова о процесу дигитализације.