latinica  ћирилица
27/10/2019 |  20:05 | Аутор: РТРС

Дрвопрерађивачи без сировине, а извоз сортимената нико не зауставља

Домаћим дрвопрерађивачима недостаје сировине, а стотине хиљада тона трупаца и огрjeвног дрвета иде према региону и ЕУ. Најављене забране извоза и увођење таксе за поједине дрвне сортименте још нема. Одлуку треба да донесе Савјет министара на иницијативу ресорних ентитетских министарстава. Република Српска завршила је свој дио посла. Чека се Федерација БиХ.

Пословање домаћих дрвопрерађивача, који стварају додатну вриједност, омета недостатак сировине. Потребе су скоро 2,5 пута веће од оне количине коју добију од Шума Српске. Зато траже од надлежних да што прије реагују и да покушају ријешити овај проблем.

А иницијатива о забрани извоза трупаца и увођења таксе на извоз огревног дрвета одавно је покренута од ресорних ентитетских министарстава. Одлуку треба да донесе Савјет министара. Република Српска завршили је свој дио посла, али нема повратне информације докле се стигло.
 
- Мислим да је и њима, као и нама, у интересу да сва дрвна маса заврши код наших дрвопрерађивача, а не да се извози - изјавио је Горан Зубић из Министарства пољопривреде Српске.

Република Српска проблем извоза обловине покушаће да ријеши доношењем измјена закона о шумама, који би требало да буде усвојен до краја године. Отпремне листове за трупце моћи ће да издаје само Шуме Српске.Тако ће контролисати гдје обловина завршава.

У Привредној комори подсјећају да и сад постоји клаузула у уговору са јавним предузећем како би спријечили извоз дрвета оним купцима који дрво купују и препродају.

- Постоји један члан који дефинише да су Шуме Српске дужне да, уколико утврде да купац који набавља дрвне сортименте а не прерађује га, дужне да уговор раскину - каже Лазо Шиник из Привредне коморе Српске.

Годишња сјеча у шумама Српске је око два милиона кубика. У девет мјесеци ове године из БиХ извезено је више од 19.000 тона трупаца и скоро 400.000 тона огревног дрвета.