latinica  ћирилица
31/10/2019 |  13:41 | Аутор: СРНА

Мектић: Више десетина држављана БиХ чека кривични поступак по повратку из Сирије

Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић изјавио је Срни да за сада нема информацију шта се дешава са држављанима из БиХ који се налазе у камповима у Сирији, али да је за више десетина мушкараца припремљен и задокументован кривични поступак.
Драган Мектић (Фото: Н1) -
Драган Мектић (Фото: Н1)

Коментаришући повратак држављана БиХ из Сирије, што је заустављено због почетка турске операције "Мирно прољеће", Мектић је рекао да је, према његовим сазнањима, у три кампа у Сирији било око 100 мушкараца и 160 жена и дјеце из БиХ и да је ова земља дужна да прими своје грађане, али под условом да се претходно добије "стоодстотна гаранција" да су они држављани БиХ.

Он је рекао да нема сазнања каква је сада ситуацију у камповима, али да је БиХ раније понудила списак својих држављана за које има задокументовано да су извршиоци тешких кривичних дјела.

- За више десетина особа послали смо списак и тражили да по том списку испоручују људе за које већ имамо овде припремљен кривични поступак - нагласио је Мектић.

Према његовим ријечима, у наредној фази би се разговарало о женама и дјеци и условима под којима би били пребачени у БиХ.

Он је подсјетио да је до даљег одгођен повратак из Сирије девет бивших припадника "Исламске државе", држављана БиХ, који је био планиран за 10. октобар, због ратних дешавања у Сирији.

- Све смо припремили и организовали за њихов долазак. Имамо једно координационо тијело које ће са више аспеката третирати те људе, али у овој првој групи смо инсистирали да буду људи за којима је раније расписана црвена Интерполова потјерница ради процесуирања, јер их теретимо за одређене злочине и тешка кривична дјела, прије свега, учествовање у страним паравојним терористичким формацијама - рекао је Мектић.

Након што је обавијештен да се цијела операција одгађа до даљег, Мектић каже да није више имао контаката у вези са њиховим повратком и да нема увид у ситуацију на терену.

- Каква је ситуација у камповима, да ли су они још ту и шта ће се даље дешавати не зависи искључиво ни од БиХ. Ми смо исказали спремност да примимо наше држављане, да организујемо цијели тај посао, да депортација буде извршена у сарадњи са међународних партнерским институцијама које се тиме баве, али немам информације шта се догађа по том питању - навео је он.

Мектић је подсјетио да је ријеч о људима за којима је БиХ претходно расписала потјернице и који би били одмах предати Тужилаштву и Суду БиХ, јер им је одређена мјера притвора.